Jak zrobić "inny" schab ze śliwką?

Przepis na wyróżniający się schab ze śliwką, który zachwyci Twoich gości. Bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • Schab, suszone śliwki, suszone morele, przyprawy
1

Kupując kawałem schabu (ok. 80 dag) zwróć uwagę, żeby był możliwie jak najszerszy i jak najkrótszy - ułatwi Ci to późniejsze przygotowanie. Koniecznie bez kości. Lepiej kup go również w sklepie mięsnym, a nie w markecie.


2

Zrób w schabie nożem lub jakimś szpikulcem trzy otwory (dlatego ważne jest, żeby schab był krótki i szeroki) na wylot; oczywiście żeby poszerzyć otwór, możesz przełożyć cały nóż łącznie z rękojeścią przez schab, tzn. wbić go możliwie jak najdalej i łapiąc za ostrze - uważając żeby się nie pociąć - wyjąć go z drugiej strony.


3

Do skrajnych otworów otworów wepchnij suszone śliwki (bez pestek), tak żeby zaczęły wychodzić z drugiej strony, ewentualnie zacznij wpychać z jednej strony i gdy już poczujesz, że dalej się nie da - z drugiej, tak żeby spotkały się w środku. Do jednego otworu powinno wejść około 15 śliwek przy 80-dag krótkim schabie.


4

Do środkowego otworu włóż suszone morele (analogicznie jak w przypadku śliwek).


5

Na talerzyku zmieszaj przyprawy: czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylię, majeranek.


6

Obtocz schab w przyprawach, tak żeby boki ,z których wystają śliwki i morele, nie były obtoczone, natomiast pozostałe pokryły się równomierną warstwą.


7

Włóż schab do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 1,5 h.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.11.2010

Komentarze