Jak zrobić gwiazdę drożdżową
Polecam bardzo smaczne ciasto drożdżowe, które może być dekoracją świąteczną na stole lub przy każdej innej okazji. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i mało pracochłonne.
- • Ciasto drożdżowe:
- • 450g mąki tortowej
- • 225 ml letniego mleka
- • 70g cukru
- • 25g drożdży (świeżych)
- • 2 żółtka
- • 30g masła lub margaryny
- • szczypta soli
- • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub inny smak
- • 1 jajko do posmarowanie ciasta (niekoniecznie)
- • Polewa:
- • 1 niepełna szklanka cukru pudru
- • kilka kropel aromatu migdałowego
- • kilka łyżeczek gorącej wody
Mleko i 1 łyżeczkę cukru wlej do garnka i podgrzej, następnie dodaj rozkruszone drożdże i pozostaw na około 10min., aby drożdże zaczęły pracować.
Gdy drożdże rozpuszczą się w mleku i lekko wyrosną dodać rozpuszczone masło, żółtka, cukier, sól, a na koniec powoli dodawaj mąką i mieszaj. Gdy ciasto będzie już gęste, to zacznij ugniatać ręką, jeżeli będzie się mocno kleiło do rąk to dodaj więcej mąki.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 30min do wyrośnięcia.
W następnej kolejności ciasto podziel na cztery równe części.
Każdą z czterech części kolejno rozwałkuj na cienki okrągły placek średnicy około 30 cm.
Rozłóż papier do pieczenia na dużej blaszce do pieczenia, natłuść go i połóż pierwszy krążek ciasta i posmaruj go dżemem, następnie przykryj go drugim krążkiem i też go posmaruj dżemem. Postępuj tak samo z trzecim krążkiem, a czwarty wierzchni krążek pozostaw bez smarowania .
Gdy będą ułożone wszystkie cztery krążki, to na środku odznacz szklanką i ponacinaj ciasto na 16 części.
Chwyć do rąk po jednej części, dwa razy zwiń pod spód i lekką połącz na końcówce.
Po zwinięciu ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem i pozostaw w ciepłym miejscy na około 20 min.
Po wyrośnięciu ciasta włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz prze około 15-20 min. w temp. 150 st. C - termoobieg, lub 180 bez termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto polukruj.
Dodaj komentarz