Jak zrobić grzańca?

To najlepszy napój na gorąco w chłodne, mroźne dni. Grzaniec to wino podane na gorąco z różnymi dodatkami, które wzbogacają jego smak. Grzaniec jest genialny na dni zimne albo, gdy czujemy, że za chwilę dopadnie nas grypa lub przeziębienie.

  • Wino lub piwo (czerwone lub jasne piwa).
  • Wanilia, cynamon, gałka muszkatowa, czarny pieprz w kulkach.
  • Miód albo sok malinowy.
  • Żółtko do piwa.
  • Goździki kilka sztuk, suszone owoce dla urozmaicenia smaku grzańca.
1

Po takiej dawce grzańca nie ma mowy, aby z nosa ciekł nam katar. Najlepszy jest z wina czerwonego, ale robi się także z piwa. Gdy chorujemy, a wypijemy takiego grzańca, to lepiej być w łóżku, ponieważ grzaniec mocno rozgrzewa ciało.


2

Dwie wersje. Jedna z piwem, druga z winem. Do piwa z butelki lub z puszki dodajemy łyżkę miodu, jedno jajko, dla smaku imbir oraz gałkę muszkatową, szczyptę cynamonu, a także parę goździków.


3

Podgrzewamy piwo z przyprawami i jajkiem, jajko (same żółtko) rozbijamy i mieszamy z piwem. Wszystko musi się podgotować, ale na wolnym ogniu.


4

Cukier lub miód powinien być dodany według swojego smaku. Żółtko dobrze łączy się z cukrem, nie pozostawiając grudek. Żółtko mocniej podgrzane, może ściąć się, dlatego dobrze jest do żółtka dolać piwa i je rozmieszać, a potem dalej podgrzewać.


5
http://www.flickr.com/photos/cinnamonvogue/7749085798/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/cinnamonvogue/7749085798/sizes/m/in/photostream/

W wersji z winem, można dodać goździki i wyostrzyć smak przy pomocy imbiru. Miód nada słodkości. Najlepsze są wina z Portugalii, z Hiszpanii, Włoch oraz bukiet smaków węgierskich. Do wina dodajemy suszone owoce z przyprawami korzennymi. Smak, który trzeba wypróbować to wanilia, a czarny pieprz wydobywa ostrość posmaku grzańca.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Piwo nie może zagotować się.

  • Istnieją gotowe mieszanki z przyprawami do grzańca, ale to nie to samo, co zrobienie grzańca od podstaw.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.10.2012

Komentarze

ja tam nie lubie wole zimne

Ostatnio zmieniony: 2013-05-28 18:19:46

Grzaniec jest genialny na zimowe, długie wieczory. Ciało rozgrzewa się i robi się od razu lepiej i smaczniej.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-24 11:02:50

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:31:39

Na taką pogodę to genialny napój.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:16:36

Grzaniec:)super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 16:03:01

Ta konsystencja z piwem jest bardziej taka delikatna, a żółtko jest dobre na gardło przy tym, jak organizm się wyziębi. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-06 20:28:00

Świetny pomysł, z żółtkiem jeszcze nie próbowałam. Co dokładnie wnosi to żółtko do grzańca? Chodzi o smak, czy raczej o inne walory zdrowotne?

Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 18:40:58

Taki grzaniec szybko wchodzi do głowy!Wspaniały na jesienne dni!

Ostatnio zmieniony: 2012-10-17 17:25:27