Jak zrobić grzańca?
To najlepszy napój na gorąco w chłodne, mroźne dni. Grzaniec to wino podane na gorąco z różnymi dodatkami, które wzbogacają jego smak. Grzaniec jest genialny na dni zimne albo, gdy czujemy, że za chwilę dopadnie nas grypa lub przeziębienie.
- • Wino lub piwo (czerwone lub jasne piwa).
- • Wanilia, cynamon, gałka muszkatowa, czarny pieprz w kulkach.
- • Miód albo sok malinowy.
- • Żółtko do piwa.
- • Goździki kilka sztuk, suszone owoce dla urozmaicenia smaku grzańca.
Po takiej dawce grzańca nie ma mowy, aby z nosa ciekł nam katar. Najlepszy jest z wina czerwonego, ale robi się także z piwa. Gdy chorujemy, a wypijemy takiego grzańca, to lepiej być w łóżku, ponieważ grzaniec mocno rozgrzewa ciało.
Dwie wersje. Jedna z piwem, druga z winem. Do piwa z butelki lub z puszki dodajemy łyżkę miodu, jedno jajko, dla smaku imbir oraz gałkę muszkatową, szczyptę cynamonu, a także parę goździków.
Podgrzewamy piwo z przyprawami i jajkiem, jajko (same żółtko) rozbijamy i mieszamy z piwem. Wszystko musi się podgotować, ale na wolnym ogniu.
Cukier lub miód powinien być dodany według swojego smaku. Żółtko dobrze łączy się z cukrem, nie pozostawiając grudek. Żółtko mocniej podgrzane, może ściąć się, dlatego dobrze jest do żółtka dolać piwa i je rozmieszać, a potem dalej podgrzewać.
W wersji z winem, można dodać goździki i wyostrzyć smak przy pomocy imbiru. Miód nada słodkości. Najlepsze są wina z Portugalii, z Hiszpanii, Włoch oraz bukiet smaków węgierskich. Do wina dodajemy suszone owoce z przyprawami korzennymi. Smak, który trzeba wypróbować to wanilia, a czarny pieprz wydobywa ostrość posmaku grzańca.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Piwo nie może zagotować się.
- •Istnieją gotowe mieszanki z przyprawami do grzańca, ale to nie to samo, co zrobienie grzańca od podstaw.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-28 18:19:46
Ostatnio zmieniony: 2013-02-24 11:02:50
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:31:39
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:16:36
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 16:03:01
Ostatnio zmieniony: 2012-12-06 20:28:00
Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 18:40:58
Ostatnio zmieniony: 2012-10-17 17:25:27
Dodaj komentarz