Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Prezentuję przepis na gołąbki bez zawijania. To doskonałe danie, które warto wypróbować przy stole obiadowym.

  • kapusta, mieso mielone, ryż, jajka, mąka, kasza manna, oliwa, przyprawy.
1

Potrzebujemy pół kilograma mieszanego mięsa mielonego, kilogram włoskiej kapusty, szklankę ryżu, 3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki kaszy manny, 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.


2

Kapustę myjemy i drobno siekamy. Posypujemy solą i odstawiamy na 40 minut. Gotujemy ryż z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Wbić jajka i roztrzepać je. Kapustę, ryż i mielone mięso łączymy razem z jajkami i kaszą manną. Pieprzymy i solimy.


3

Mokrymi dłońmi formujemy gołąbki. Obtaczamy je w mące i smażymy. Po usmażeniu przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dusimy je na małym ogniu przez ok 30 minut.


4

Życzę smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.01.2013

Komentarze