Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
Prezentuję przepis na gołąbki bez zawijania. To doskonałe danie, które warto wypróbować przy stole obiadowym.
- • kapusta, mieso mielone, ryż, jajka, mąka, kasza manna, oliwa, przyprawy.
1
Potrzebujemy pół kilograma mieszanego mięsa mielonego, kilogram włoskiej kapusty, szklankę ryżu, 3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki kaszy manny, 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.
2
Kapustę myjemy i drobno siekamy. Posypujemy solą i odstawiamy na 40 minut. Gotujemy ryż z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Wbić jajka i roztrzepać je. Kapustę, ryż i mielone mięso łączymy razem z jajkami i kaszą manną. Pieprzymy i solimy.
3
Mokrymi dłońmi formujemy gołąbki. Obtaczamy je w mące i smażymy. Po usmażeniu przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dusimy je na małym ogniu przez ok 30 minut.
4
Życzę smacznego!
Dodaj komentarz