Jak zrobić gofry ? ?

Kto z nas nie lubi gofrów ? Chyba każdy zna ich smak, ale nie każdy umie je zrobić. To naprawdę proste. Polecam mój przepis. Dodatki na wierzch można sobie dobrać według upodobania. Zapraszam serdecznie i życzę smacznego!

  • 1 kilogram mąki pszennej, 3 szklanki mleka, 6 jajek, 1 proszek do pieczenia, szczypta soli, szklanka cukru, kawałek słoninkii
  • mikser, gofrownica, naczynie do ciasta, łyżka no nalewania, patyczki do wyciągania z gofrownicy
1
ciasto jest wyrabiane kiserem ciasto jest wyrabiane kiserem

Jaja, mleko,cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól rozmieszaj łyżką, a potem robotem zmiksuj na gładką masę.Ciasto masz zrobione.


2
wlane ciasto go gofrownicy wlane ciasto go gofrownicy

Teraz rozgrzej gofrownicę, posmaruj jej części w środku słoninką. Jak gofrownica już się nagrzała, to wlej ciasto na środek i delikatnie rozprowadź na całość.


3
upieczone gofry w gofrownicy upieczone gofry w gofrownicy

Pozostało Ci tylko zamknąć gofrownicę i poczekać aż się upieką, co trwa około 3- 4 minut. Zapach pieczenia roznosi się po całej kuchni. Jak się upieką na złoty kolorek - resztki ciasta oderwij ( wyrównaj brzegi), aby wyglądały apetycznie. Powtarzaj pieczenie ze smarowaniem aż wypieczesz ciasto.
Oczywiście możesz też podawać je z różnymi dodatkami - na przykład z bitą śmietaną, owocami, posypką, polewą. To już jednak zależy od osobistych preferencji.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Gofry smakują najlepiej zaraz do upieczeniu!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.02.2013

Komentarze

mniam

Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 17:01:20

super

Ostatnio zmieniony: 2013-03-02 09:50:47