Jak zrobić Gazpacho?
To zupa na zimno. Gazpacho jest tradycyjną potrawą w Hiszpanii. Dominują tu pomidory, czosnek, oliwa i czasami szynka oraz chleb. Propozycja ta może być dobrym pomysłem na imprezę. Gazpacho serwuje się z kostkami lodu, niekiedy dodaje się do niej skórkę pomarańczy.
- • 4 papryki czerwone, tyle samo pomidorów.
- • Mała papryczka chilli (dla ostrości smaku).
- • 1 ogórek zielony duży.
- • 1 limonka.
- • 4 lub więcej ząbków czosnku.
- • Pół szklanki wina białego oraz do tego soku z pomidorów. Można ze świeżych utrzeć i wycisnąć sok.
- • Szklanka octu winnego.
- • Chleb.
Zaczynamy od wymycia i pokrojenia na kostkę papryki i ogórka zielonego. Wcześniej wszystko obieramy.
Kroimy pomidory bez skórki w kostki. ( Z każdego rodzaju warzyw pokrojonych w kostkę, odkładamy kilka sztuk, aby później udekorować zupę).
Pozostała cześć zostaje zmiksowana blenderem, do tego dodajemy ocet winny, białe wino, sok z pomidorów oraz z prasowane ząbki czosnku, trochę soku z limonki oraz chleb, wszystko doprawiamy przyprawami według własnego uznania.
Na koniec pozostawione warzywa w kostce dekorujemy naszą zupę Gazpacho.

Do lodówki wstawimy na 3 godziny do całkowitego ochłodzenia. Podajemy z kozim serem, serem feta, można też chrupiące pieczywo lub bagietkę.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Do Gazpacho dodaje się też szynkę, oliwki.
Dodaj komentarz