Jak zrobić filet zapiekany z żółtym serem ?

Kolejna odsłona mięsa drobiowego, które bardzo lubię. Ostra, nieco pikantna z pewnością Wam posmakuje.

  • Składniki dania:
  • - 2 podwójne piersi kurczaka
  • - 25 dag ostrego sera żółtego ( np. cheddar )
  • - 25 dag ostrej musztardy (patrz uwagi)
  • - 25 dag jogurtu naturalnego (patrz uwagi)
  • - mąka pszenna (do obtoczenia mięsa przy podsmażaniu)
  • - sól, pieprz
  • - oliwa do smażenia
1
foto: ShaVi foto: ShaVi

Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz. Odkrój z mięsa to, co Ci się w nim nie podoba. Oczyszczone rozbij lekko przez folię spożywczą, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj mięso z obu stron musztardą po czym przełóż do miski, zalej jogurtem i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Filety dzięki temu zabiegowi skruszeją.


2

Gotowe mięso wyjmuj z lodówki. Kawałki kurczaka obtoczyć należy w mące i podsmażyć nieco z obu stron na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor.


3

Podsmażone filety przełożyć należy do brytfanny (można też użyć szklanego naczynia żaroodpornego). Mięso podlewamy sosem, który powstał na patelni w trakcie podsmażania (jeśli jest go mało dodajemy nieco wody aby zwiększyć jego ilość).


4
foto: ShaVi foto: ShaVi

Ser żółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy nic obficie potrawę. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy całość na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.


5

Uwagi i spostrzeżenia

    • W oryginalnym przepisie użyty jest ostry ser żółty lecz zwykły gouda też świetnie zdaje egzamin.


    • Można mięso z kurczaka potraktować też w inny sposób tzn. albo posmarować tylko musztardą (wtedy jest bardzo ostre) albo zrezygnować z musztardy i zalać tylko mięso jogurtem. Mi najbardziej odpowiada miks tych metod, który podałam jako główny w przepisie.


    • Z przypraw można się pokusić również o użycie przyprawy do gyrosa, słodkiej lub ostrej papryki czy ziół prowansalskich - wedle upodobań.



Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.04.2013

Komentarze