Jak zrobić filet zapiekany z żółtym serem ?
Kolejna odsłona mięsa drobiowego, które bardzo lubię. Ostra, nieco pikantna z pewnością Wam posmakuje.
- • Składniki dania:
- • - 2 podwójne piersi kurczaka
- • - 25 dag ostrego sera żółtego ( np. cheddar )
- • - 25 dag ostrej musztardy (patrz uwagi)
- • - 25 dag jogurtu naturalnego (patrz uwagi)
- • - mąka pszenna (do obtoczenia mięsa przy podsmażaniu)
- • - sól, pieprz
- • - oliwa do smażenia
Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz. Odkrój z mięsa to, co Ci się w nim nie podoba. Oczyszczone rozbij lekko przez folię spożywczą, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj mięso z obu stron musztardą po czym przełóż do miski, zalej jogurtem i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Filety dzięki temu zabiegowi skruszeją.
Gotowe mięso wyjmuj z lodówki. Kawałki kurczaka obtoczyć należy w mące i podsmażyć nieco z obu stron na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor.
Podsmażone filety przełożyć należy do brytfanny (można też użyć szklanego naczynia żaroodpornego). Mięso podlewamy sosem, który powstał na patelni w trakcie podsmażania (jeśli jest go mało dodajemy nieco wody aby zwiększyć jego ilość).
Ser żółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy nic obficie potrawę. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy całość na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •W oryginalnym przepisie użyty jest ostry ser żółty lecz zwykły gouda też świetnie zdaje egzamin.
- •
- •Można mięso z kurczaka potraktować też w inny sposób tzn. albo posmarować tylko musztardą (wtedy jest bardzo ostre) albo zrezygnować z musztardy i zalać tylko mięso jogurtem. Mi najbardziej odpowiada miks tych metod, który podałam jako główny w przepisie.
- •
- •Z przypraw można się pokusić również o użycie przyprawy do gyrosa, słodkiej lub ostrej papryki czy ziół prowansalskich - wedle upodobań.
Dodaj komentarz