Jak zrobić faworki (chrust)?

Przepis na faworki czyli tak zwany chrust. Łatwy, szybki i przyjemny ;) SMACZNEGO !

  • 1,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 4 łyżki gęstej śmietany (ja użyłam 18%), 1 łyżka octu bądź spirytusu,
1

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i nielepiące się.


2

Odcinamy od ciasta małe kawałeczki i wałkujemy, aż będą odpowiednio cienkie. Nożem wykrawamy prostokąty, robimy nacięcie wzdłuż i przekładamy przez dziurkę jeden z końców.


3

W garnku rozgrzewamy olej i gdy już będzie gorący, wrzucamy faworki. Czekamy aż przyrumienią się z jednej strony i widelcem obracamy je na drugą.


4

Po upieczeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia.


5

Po chwili przekładamy chrust na talerz. Posypujemy go cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego :)


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Spirutus bądź ocet dodajemy po to, aby ciasto nie wchłonęło zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.03.2011

Komentarze

Przepis fajny, a faworki będę testował niedługo :)

Ostatnio zmieniony: 2011-09-27 00:08:22

Uwielbiam faworki. Z samego patrzenia na zdjęcia mam na nie ochotę :).

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 17:02:16

Wypróbowałam przepis: wyszły mi pyszności :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 14:16:49

No, bardzo szybko się rumienią :) aż byłam zdziwiona jak robiłam pierwszy raz ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 20:00:34

Dobry przepis, należy też pamiętać, że najlepiej gdy ciasto jest jak najcieńsze i o tym, że faworki bardzo szybko się rumienią.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 18:00:17

Pyszny przepis :-) Uwielbiam faworki :-D

Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 20:33:25