Jak zrobić faworki (chrust)?
Przepis na faworki czyli tak zwany chrust. Łatwy, szybki i przyjemny ;) SMACZNEGO !
- • 1,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 4 łyżki gęstej śmietany (ja użyłam 18%), 1 łyżka octu bądź spirytusu,

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i nielepiące się.

Odcinamy od ciasta małe kawałeczki i wałkujemy, aż będą odpowiednio cienkie. Nożem wykrawamy prostokąty, robimy nacięcie wzdłuż i przekładamy przez dziurkę jeden z końców.

W garnku rozgrzewamy olej i gdy już będzie gorący, wrzucamy faworki. Czekamy aż przyrumienią się z jednej strony i widelcem obracamy je na drugą.

Po upieczeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia.

Po chwili przekładamy chrust na talerz. Posypujemy go cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego :)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Spirutus bądź ocet dodajemy po to, aby ciasto nie wchłonęło zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-09-27 00:08:22
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 17:02:16
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 14:16:49
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 20:00:34
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 18:00:17
Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 20:33:25
Dodaj komentarz