Jak zrobić domowy serek podobny do danio ?

Dzieci uwielbiają serki homogenizowane, dorośli zresztą też, ale problem jest taki, że kupując produkty sklepowe nie do końca wiemy co dostaną nasze pociechy a jeżeli już wnikliwie czytamy skład okazuje się często, że jest tam sporo chemii konserwującej. Ja serek danio-podobny robię samodzielnie, w smaku jest łudząco podobny zależnie od doboru składników potrafi być nierozróżnialny dla moich kubków smakowych od oryginału.

  • mikser
  • blęder
  • ser biały
  • śmietanka uht 12% wzwyż
  • cukier
  • cukier waniliowy
1

Potrzebujesz białego twarogu, śmietanki UHT, cukru waniliowego i zwykłego. Robiłem serek z twarogu tłustego i chudego, ze śmietanki poczynając od tzw. dwunastki na 30 kończąc. Efekt był podobny, może trochę smaczniejszy wchodził z produktów bardziej tłustych ale jest kwestia osobistych preferencji.


2

Przyjmijmy, że użyjemy kubeczka śmietanki 18%. Wrzucam do niego ser biały, cukier i cukier waniliowy i miksuję blenderem tnącym. W razie potrzeby dodaję więcej sera, do uzyskania konsystencji serka homogenizowanego. Cukier waniliowy w ilości 1 torebeczki a cukier biały do osiągnięcia pożądanego poziomu słodkości. Po prostu trzeba popróbować.


3

Kiedy składniki są wymieszane, a serek dzięki zmiksowaniu blenderem jest gładki i ma pożądaną konsystencję, miksuje go klasycznym mikserem na wysokich obrotach by złapał trochę powietrza.


4

Tak przygotowany serek homogenizowany nie różni się w zasadzie zupełnie w smaku od serka sklepowego. Jego olbrzymią zaletą jest to, że dokładnie wiemy jaki jest jego skład i jemy.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.06.2012

Komentarze

świetna rada

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:03:33