Jak zrobić domowy serek podobny do danio ?
Dzieci uwielbiają serki homogenizowane, dorośli zresztą też, ale problem jest taki, że kupując produkty sklepowe nie do końca wiemy co dostaną nasze pociechy a jeżeli już wnikliwie czytamy skład okazuje się często, że jest tam sporo chemii konserwującej. Ja serek danio-podobny robię samodzielnie, w smaku jest łudząco podobny zależnie od doboru składników potrafi być nierozróżnialny dla moich kubków smakowych od oryginału.
- • mikser
- • blęder
- • ser biały
- • śmietanka uht 12% wzwyż
- • cukier
- • cukier waniliowy
Potrzebujesz białego twarogu, śmietanki UHT, cukru waniliowego i zwykłego. Robiłem serek z twarogu tłustego i chudego, ze śmietanki poczynając od tzw. dwunastki na 30 kończąc. Efekt był podobny, może trochę smaczniejszy wchodził z produktów bardziej tłustych ale jest kwestia osobistych preferencji.
Przyjmijmy, że użyjemy kubeczka śmietanki 18%. Wrzucam do niego ser biały, cukier i cukier waniliowy i miksuję blenderem tnącym. W razie potrzeby dodaję więcej sera, do uzyskania konsystencji serka homogenizowanego. Cukier waniliowy w ilości 1 torebeczki a cukier biały do osiągnięcia pożądanego poziomu słodkości. Po prostu trzeba popróbować.
Kiedy składniki są wymieszane, a serek dzięki zmiksowaniu blenderem jest gładki i ma pożądaną konsystencję, miksuje go klasycznym mikserem na wysokich obrotach by złapał trochę powietrza.
Tak przygotowany serek homogenizowany nie różni się w zasadzie zupełnie w smaku od serka sklepowego. Jego olbrzymią zaletą jest to, że dokładnie wiemy jaki jest jego skład i jemy.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:03:33
Dodaj komentarz