Jak zrobić domowy majonez ?

Majonez wg Babcinego sztambucha : Teraz gdy na pólkach pełno majonezów warto choć na Święta zrobić własny .

  • 4 żółtka ½ litra oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron ) musztarda sok z cytryny cukier sól 1/3 szklanki przegotowanej , ostudzonej wody
1

Włożyć żółtka do głębokiej miski .


2

.Dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę cukru


3

Włączyć mikser na największe obroty i dolewać powoli olej .


4

W trakcie kręcenia dolewać po łyżce wodę by nie był za gęsty i nie zważył się . Po ukręceniu całości doprawić do smaku .


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 31.03.2010

Komentarze