Jak zrobić domowy keczup?
Zapewniam, że jest o wiele zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. I o wiele smaczniejszy. Można go przygotować jako jeden z zimowych przetworów, a świetnie sprawdzi się zawsze, gdy tylko mamy na niego ochotę.
- • Składniki:
- • - 2 kg pomidorów
- • - 0,5 kg jabłek
- • - 3 średnie marchewki
- • - 1 pietruszkę
- • - 1 seler
- • - pół pora
- • - 3 duże cebule
- • - 4 dorodne czerwone papryki
- • - 0,5 szklanki cukru
- • - 0,5 szklanki octu 10%
- • - 3-6 łyżek musztardy sarepskiej
- • - sól
- • - pieprz (spora ilość)
- • - kilka listków laurowych
Wszystkie pomidory sparz i obierz ze skórki. Papryki oczyść (usuń gniazda nasienne) i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Jabłka obierz i, tak jak paprykę, pozbaw je gniazd nasiennych. Resztę jarzyn umyj, obierz i pokrój. Wszystkie składniki wrzuć do jednego garnka i razem gotuj.
Ugotowane, miękkie warzywa zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodawaj do papki kolejno: cukier, ocet, musztardę i przyprawy. Wszystko gotuj razem na małym ogniu ok. 3-4 godziny (albo do uzyskania odpowiedniej gęstości - keczup należy obserwować podczas gotowania). Całość mieszaj od czasu do czasu, aby keczup się nie przypalił
Gotowy, jeszcze gorący sos przełóż do słoików i pasteryzuj ok 25 minut.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 23:40:48
Ostatnio zmieniony: 2012-12-07 11:28:23
Ostatnio zmieniony: 2012-09-16 22:02:44
Dodaj komentarz