Jak zrobić domowy keczup?

Zapewniam, że jest o wiele zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. I o wiele smaczniejszy. Można go przygotować jako jeden z zimowych przetworów, a świetnie sprawdzi się zawsze, gdy tylko mamy na niego ochotę.

  • Składniki:
  • - 2 kg pomidorów
  • - 0,5 kg jabłek
  • - 3 średnie marchewki
  • - 1 pietruszkę
  • - 1 seler
  • - pół pora
  • - 3 duże cebule
  • - 4 dorodne czerwone papryki
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 0,5 szklanki octu 10%
  • - 3-6 łyżek musztardy sarepskiej
  • - sól
  • - pieprz (spora ilość)
  • - kilka listków laurowych
1

Wszystkie pomidory sparz i obierz ze skórki. Papryki oczyść (usuń gniazda nasienne) i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Jabłka obierz i, tak jak paprykę, pozbaw je gniazd nasiennych. Resztę jarzyn umyj, obierz i pokrój. Wszystkie składniki wrzuć do jednego garnka i razem gotuj.


2

Ugotowane, miękkie warzywa zmiksuj blenderem na gładką masę.


3

Dodawaj do papki kolejno: cukier, ocet, musztardę i przyprawy. Wszystko gotuj razem na małym ogniu ok. 3-4 godziny (albo do uzyskania odpowiedniej gęstości - keczup należy obserwować podczas gotowania). Całość mieszaj od czasu do czasu, aby keczup się nie przypalił


4

Gotowy, jeszcze gorący sos przełóż do słoików i pasteryzuj ok 25 minut.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.09.2012

Komentarze

No, jestem ciekaw smaku takiego keczupu. Podejrzewam, że byłby dla mnie zbyt łagodny, ale kilka papryczek chilli, albo wasabi pewnie załatwiłoby sprawę. Świetna porada.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 23:40:48

Świetny przepis, chętnie wypróbuję! :)

Ostatnio zmieniony: 2012-12-07 11:28:23

Taki rarytas wspaniale zastąpi to "coś" ze sklepowej półki pełne sztucznych konserwantów. Super przepis.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-16 22:02:44