Jak zrobić domowy keczup?

Domowy keczup to nie tylko dobry sposób na oszczędne przetwory ale przede wszystkim sposób na uzyskanie zdrowego produktu, bez konserwantów.

Krok 2 z 3

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy niezbyt drobno. Na łyżce oleju w garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy cukier, musztardę, ocet i pomidory. Całość należy gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po ostygnięciu miksujemy wszystko z użyciem blendera. Jeśli ktoś lubi czysty keczup może także wszystko przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ziarnek najlepiej jednak oszczędzić sobie pracy i kupić odmianę pomidorów, która jest uboga w ziarnka. Zmiksowane warzywa należy przyprawić i gotować bez przykrycia przez 80 minut. Jeśli ktoś lubi gęsty keczup może gotować dłużej. Od czasu do czasu mieszamy a na koniec wyjmujemy liście laurowe.

Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.09.2014

Komentarze