Jak zrobić domowe naleśniki-placki kukurydziane do burito ?
Prosty przepis na domowe placki kukurydziane-naleśniki,który można użyć również do zapiekanych naleśników nadziewanych szpinakiem z czosnkiem i piersi z kurczaka.
Do wyższej miski dajemy jajko ( ja nawet dodaję 2 jajka),1/2 szklanki mleka,szklankę wody.
Następnie bierzemy trzepaczkę i , dodając w proporcji pół na pół (1:1) mąki pszennej i mąki kukurydzianej ( mąkę tę można kupić prawie w każdym supermarkecie,w sklepie,na stoisku ze zdrową żywnością (koszt to ok. 2 zł/0,5 kg), mieszamy ciasto.
Konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykłe naleśniki (zawsze mąkę daję na oko).
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Tak przygotowane placki kukurydziane nadają się do burito, nadzienia- szpinak z czosnkiem i piersią kurczaka oraz wszelkich gulaszy mięsno-warzywnych.
POLECAM:)
Dodaj komentarz