Jak zrobić domową pizzę?
Po co zamawiać pizzę, skoro możesz zrobić ją sama. Ta pizza musi się udać, gwarantuję 100% satysfakcji i smaku. Smacznego!
- • Ciasto:
- • 300 do 400 g mąki
- • 1 szklanka wody, 1 łyżeczka cukru
- • 50g drożdży
- • 4 łyżki oleju
- • 1/2 łyżeczki soli
- • Farsz:
- • 100g wędliny
- • 300 g pieczarek
- • trochę kukurydzy
- • 1/2 papryki
- • 2 ogórki kiszone
- • 2 lub 3 cebule
- • przyprawa do pizzy, pieprz, papryka ostra, sól
- • keczup
Do 1/2 szklanki letniej wody dodaj pół kostki drożdży, 1 łyżeczkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.
Do 300 g mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki oleju i wyrośnięte drożdże. Następnie zagnieć gęste ciasto tak, aby się nie lepiło do rąk.
Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm .
Na wysmarowaną formę do pieczenia wyłóż ciasto i nakłój widelcem.
Posmaruj ciasto koncentratem pomidorowym, posyp przyprawą do pizzy, następnie posyp serem, który należy potrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dalszej kolejności układaj:
-wędlinę (może być salami, szynka lub inna wędlina wg upodobania)
-usmażone, doprawione pieprzem i solą pieczarki pocięte w plasterki
-kukurydzę
-paprykę pokrojoną w słupki
-2 ogórki kiszone lub korniszone pokrojone w plasterki
-usmażoną cebulę, pokrojoną w piórka i przyprawioną solą i papryką ostrą
Włóż formę do piekarnika i piecz około 20 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia dobrze jest podpiekać dolną grzałką, wtedy pizza będzie chrupiąca.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:15:07
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:43:24
Ostatnio zmieniony: 2012-08-25 22:43:00
Ostatnio zmieniony: 2012-07-15 12:22:09
Ostatnio zmieniony: 2011-01-25 17:50:44
Ostatnio zmieniony: 2010-12-09 17:33:36
Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2010-09-15 19:10:19
Ostatnio zmieniony: 2010-09-14 23:03:07
Dodaj komentarz