Jak zrobić domową nutellę?
Dziś opiszę wam jak zrobić domową nutellę. Zapraszam :)
- • na 100 gram nutelli 14 gram orzechów laskowych
- • mleko w proszku
- • cukier puder
- • olej waniliowy
- • masło
- • olej słonecznikowy
- • kakao
1
Orzechy będziemy prażyć na blasze okrytej folią aluminiową w temperaturze 200 stopni na 5 minutek. Dzięki temu zabiegowi całą brązowa skórka odejdzie z orzechów a orzechy nabiorą wyśmienitego smaku.
Po wyjęciu ściągamy resztki skórki z orzechów.
2
Następnie do blendera wrzucamy nasze orzechy dodając:
- 2 łyżeczki mleka w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- kroplę oleju waniliowego
- masło
- odrobina oleju słonecznikowego
WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY
3
Do masy dodajemy :
-5 łyżeczki cukry pudru
-6 łyżek kakao
-100 gram masła
4
Źródło google.pl
Masę wlewamy do szklanego naczynia i wstawiamy na około 2 godzinki do lodówki.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
fajne
Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 20:44:46
Dodaj komentarz