Jak zrobić domową czekoladę?
Dostęp do słodyczy jest w dzisiejszych czasach praktycznie nieograniczony. W każdym markecie czy sklepie spożywczym możemy nabyć różne słodkości, a w tym czekoladę. Jednak cześć z nich, zwłaszcza tych o niewysokiej cenie, jest słabej jakości i pospolitego smaku, dlatego też my sami możemy spróbować zrobić coś słodkiego dla siebie.
- • 2 szklanki mleka w proszku (pełne 26%)
- • pół kostki masła (100g)
- • 1,5 szklanki cukru
- • 6 łyżek wody
- • 3 łyzki kakao
1
Kakao i mleko w proszku mieszamy w oddzielnym naczyniu. W tym czasie cukier, wodę i masło rozpuszczamy i zagotowujemy. Zagotowane cukier, wodę i masło zdejmujemy z ognia i wsypujemy zmieszane kakao z mlekiem i szybko mieszamy. Na końcu wylewamy na tackę lub talerz.
2
Gotową czekoladę po ostygnięciu schładzamy w lodówce przez 1,5 - 2 godziny. Smacznego!
3
Uwagi i spostrzeżenia
- •nie mieszamy na ogniu
- •z tej ilości składników otrzymujemy ok. 90 dag czekolady
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Robiłem taką czekoladę w czasach gdy nie było czekolady.:) Polecam.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 16:59:32
Zdecydowanie porada jest godna uwagi ;)
Dodaj komentarz