Jak zrobić domową czekoladę?

Dostęp do słodyczy jest w dzisiejszych czasach praktycznie nieograniczony. W każdym markecie czy sklepie spożywczym możemy nabyć różne słodkości, a w tym czekoladę. Jednak cześć z nich, zwłaszcza tych o niewysokiej cenie, jest słabej jakości i pospolitego smaku, dlatego też my sami możemy spróbować zrobić coś słodkiego dla siebie.

  • 2 szklanki mleka w proszku (pełne 26%)
  • pół kostki masła (100g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyzki kakao
1

Kakao i mleko w proszku mieszamy w oddzielnym naczyniu. W tym czasie cukier, wodę i masło rozpuszczamy i zagotowujemy. Zagotowane cukier, wodę i masło zdejmujemy z ognia i wsypujemy zmieszane kakao z mlekiem i szybko mieszamy. Na końcu wylewamy na tackę lub talerz.


2

Gotową czekoladę po ostygnięciu schładzamy w lodówce przez 1,5 - 2 godziny. Smacznego!


3

Uwagi i spostrzeżenia

  • nie mieszamy na ogniu

  • z tej ilości składników otrzymujemy ok. 90 dag czekolady


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.07.2009

Komentarze

Robiłem taką czekoladę w czasach gdy nie było czekolady.:) Polecam.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 16:59:32

Zdecydowanie porada jest godna uwagi ;)