Jak zrobić dobre wino z ryżu?

Teraz, kiedy brakuje owoców (są w sklepach, ale drogie i marnej jakości), możemy zrobić dobre i mocne wino z ryżu.

  • Balon 15 L, ryż, imbir, tymianek, ziarenka pieprzu, cytryna, butelka, woda, drożdże winne, pożywka
1

Na początek musimy przygotować tzw. matkę drożdżową. Kupujemy drożdże winne typu "tokaj" wraz z pożywką (3 zł). Drożdże wsypujemy do butelki i zalewamy je szklanką przegotowanej, ostudzonej wody z dodatkiem dwóch, trzech łyżeczek cukru i szczyptą pożywki. Butelkę zatykamy watą, tak by nie dostały się do środka żadne muszki (nie zakręcamy szczelnie zakrętką bo ją rozerwie). Odstawiamy to w ciepłe miejsce. Potrząsamy butelką dwa, trzy razy dziennie.


2

Po trzech, do pięciu dni( zależy od temperatury) matka drożdżowa jest gotowa. Do balonu o pojemności 15 litrów wsypujemy 1,5 kilo surowego ryżu, parę ziarenek czarnego pieprzu, szczyptę tymianku i imbiru. Wrzucamy pół pokrojonej ze skórką cytryny. Zalewamy to ośmioma litrami przegotowanej, ostudzonej wody ,w której wcześniej rozpuszczamy 2 do 2,5 kilo cukru i pozostałą część pożywki. Dodajemy matkę drożdżowa. Wszystko mieszamy delikatnie, poruszając balonem. Zamykamy balon rurką fermentacyjną.


3

Po trzech tygodniach ściągamy wino do wiadra lub innego pojemnika, wyrzucamy osad, dokładnie myjemy balon i wlewamy wino z powrotem. Jeżeli wino nie jest rażąco słodkie dodajemy z pół kilo cukru. I tak pozostałość drożdży przerobi go na alkohol.


4

Po zakończeniu fermentacji możemy rozlać wino do butelek lub poddać go klarowaniu (saszetka środka do klarowania wina kosztuje 3 zł). Po klarowaniu rozlewamy nasz trunek do butelek ( link do fajnego sposobu przechowywania wina: http://www.zaradni.pl/porada/10574,jak_przechowywac_domowe_wino )


5

Wino można pić od razu, ale radzę je leżakować przynajmniej pół roku. Smacznego:)


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Wina nie możemy zlewać do ocynkowanego pojemnika, bo przenikają do niego jakieś szkodliwe związki.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.01.2013

Komentarze

zawsze można wypić od razu ;)
super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 19:55:39

W sumie nie musi. Ale lepiej potem smakuje:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-09 14:24:55

fajny przepis tylko szkoda, że musi leżakować jeszcze pół roku:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-08 22:30:30