Jak zrobić czekoladowy krem?
Połamaną czekoladę wrzucamy do rondelka, wstawiamy do trochę większego naczynia z gorącą wodą .. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę kremówkę wstaw do lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubij ją na sztywno. Jajka umyć ciepłą wodą. Rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białek ubić na sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na kremową masę i do tej masy powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z śmietanką , alkoholem i na koniec dodajemy pianę z białek. Gotowy krem w odpowiednich naczyniach np pucharkach do lodów wstawiamy do lodówki. Dekorujemy ubitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
- • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 pojemniczek kremówki 3 jajka 4 czubate łyżki cukru trzcinowego(lub miodu) 1 łyżka rumu wiórki kokosowei kokosowe
Połamaną czekoladę wrzucamy do rondelka, wstawiamy do trochę większego naczynia z gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, i czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Śmietanę kremówkę należy wstawić do lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubić ją na sztywno. Jajka umyć ciepłą wodą. Rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białek ubić na sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na kremową masę i do tej masy powoli wlewaną ciepłą czekoladą.
Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z śmietanką , alkoholem i na koniec dodajemy pianę z białek. Gotowy krem w odpowiednich naczyniach np pucharkach do lodów wstawiamy do lodówki. Dekorujemy ubitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:35:30
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 19:13:37
Ostatnio zmieniony: 2012-06-08 20:07:14
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 16:36:48
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 10:05:53
Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 11:34:54
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 13:04:43
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 10:06:21
Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 21:49:07
Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 20:44:43
Dodaj komentarz