Jak zrobić cytrynówkę?
Przepis na dobrą cytrynówkę, przetestowany niejednokrotnie. Cytrynówka ma tę zaletę, że ciężko po niej mieć kaca. Dzięki tej poradzie nie trzeba dokładnie obierać miąższu z cytryny.
- • cytryny, cukier, spirytus, woda, słój
- •Przygotuj
1 litr spirytusu
1 kg cytryn
1 szklankę cukru
1 litr gorącej wody
szczelne naczynie (np. słój 5 l)
Cytryny umyj i pokrój w "ósemki" (ćwiartka owoca przekrojona jeszcze na pół). Usuń pestki (pozostawione mogą nadać wódce gorzki, niepożądany smak). Wrzuć na dno słoja.
Zasyp cytryny cukrem po czym zalej gorącą wodą.
Zamieszaj zawartość aż do rozpuszczenia cukru.
UWAGA! Użyj łapek kuchennych/ręcznika, żeby się nie poparzyć.
Dolej spirytus.
Zakręć szczelnie słój, odstaw w ciemne miejsce na 24h. Dłuższe trzymanie prowadzi do gorzknienia wódki od skórek.
Po upływie 24h odcedź cytryny od wódki.
Cząstki cytryn wyciśnij, w miarę możliwości razem z miąższem do osobnego naczynia.
Zmiksuj zawartość końcówką miksera z ostrzem (służącą do robienia np. koktajli owocowych), aż do uzyskania zawiesiny drobnych kawałeczków miąższu.
Wlej zawiesinę do pozostałej cytrynówki, wymieszaj, rozlej do butelek, tak, żeby w każdej było trochę tzw. "meszku".
Schłodzić i pić.
Można zrobić cytrynówkę w mniejszych/większych proporcjach.
W każdej ilości znika :)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pamiętajcie, że na 1 l. spirytusu i wody dodajemy 1 SZKLANKĘ cukru, nie kilogram.
Dodaj komentarz