Jak zrobić cytrynówkę?

Przepis na dobrą cytrynówkę, przetestowany niejednokrotnie. Cytrynówka ma tę zaletę, że ciężko po niej mieć kaca. Dzięki tej poradzie nie trzeba dokładnie obierać miąższu z cytryny.

  • cytryny, cukier, spirytus, woda, słój
1

  1. Przygotuj
    1 litr spirytusu
    1 kg cytryn
    1 szklankę cukru
    1 litr gorącej wody

    szczelne naczynie (np. słój 5 l)


2

Cytryny umyj i pokrój w "ósemki" (ćwiartka owoca przekrojona jeszcze na pół). Usuń pestki (pozostawione mogą nadać wódce gorzki, niepożądany smak). Wrzuć na dno słoja.


3

Zasyp cytryny cukrem po czym zalej gorącą wodą.
Zamieszaj zawartość aż do rozpuszczenia cukru.
UWAGA! Użyj łapek kuchennych/ręcznika, żeby się nie poparzyć.


4

Dolej spirytus.


5

Zakręć szczelnie słój, odstaw w ciemne miejsce na 24h. Dłuższe trzymanie prowadzi do gorzknienia wódki od skórek.


6

Po upływie 24h odcedź cytryny od wódki.
Cząstki cytryn wyciśnij, w miarę możliwości razem z miąższem do osobnego naczynia.
Zmiksuj zawartość końcówką miksera z ostrzem (służącą do robienia np. koktajli owocowych), aż do uzyskania zawiesiny drobnych kawałeczków miąższu.
Wlej zawiesinę do pozostałej cytrynówki, wymieszaj, rozlej do butelek, tak, żeby w każdej było trochę tzw. "meszku".
Schłodzić i pić.


7

Można zrobić cytrynówkę w mniejszych/większych proporcjach.
W każdej ilości znika :)


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pamiętajcie, że na 1 l. spirytusu i wody dodajemy 1 SZKLANKĘ cukru, nie kilogram.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.02.2011

Komentarze