Jak zrobić cytrynówkę?

Jeśli lubisz nalewki i kolorowe alkohole warto zrobić domową cytrynówkę. jest niezwykle prosta do sporządzenia.

  • 1 litr spirytusu, 7 cytryn, 1,2 litra wody, dwie łyżki cukru i miodu, duży słoik, butelki
1

Potrzebujesz 1 litr czystego spirytusu. Pamiętaj aby był on ze sprawdzonego źródła. Spirytus kupowany od przypadkowych sprzedawców może być bardzo groźny dla zdrowia.


2

Przygotuj 7 cytryn. Należy je dokładnie przepłukać wodą ale nie wyparzać. Muszą być czyste.


3

Należy przekroić cytryny na pół ( nie obierać ich ze skórki). Skórka cytryn jest bardzo potrzebna przy robieniu cytrynówki.


4

Wrzuć cytryny do dużego słoika i zalej spirytusem. Należy bardzo szczelnie zamknąć słoik (żeby alkohol nie wyparował). Należy pozostawić go na dwa dni.


5

W pojemniku przygotuj 1,2 litra przegotowanej wody. Dodaj cztery łyżki miodu i dwie łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj.


6

Następnie wyjmij cytryny ze spirytusu. Należy je dokładnie wycisnąć. Wymieszaj ze spirytusem i wodą.


7

Wymieszane składniki odstaw na kolejne 3 dni. Po tym czasie odcedź miksturę za pomocą sita lub gazy.


8

Wlej do butelek. Pozostaw na przynajmniej jeden dzień i gotowe.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.11.2012

Komentarze