Jak zrobić ciasto wawelskie?

Jeśli ktoś lubi ciasta z masami, to ten placek z pewnością go zachwyci. Pyszny, znika w mgnieniu oka.

  • Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa: 2 szklanki mleka,3 żółtka, 5 łyżek cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g margaryny
  • Pianka: 5 białek, 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo: 50g czekolady, dżem porzeczkowy mały słoik
1

Robimy ciasto.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2-ie części. Połówki ciasta rozwałkowujemy do dwóch natłuszczonych blach o wymiarach 24 na 28 cm.


2
masa budyniowa masa budyniowa

Przygotowujemy masę budyniową.
Pół szklanki mleka wymieszamy z mąką, cukrem waniliowym i żółtkami.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko z żółtkami i chwilę gotujemy stale mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę ucieramy na puszysty krem, dodając wystudzoną masę budyniową.


3

Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na lśniącą pianę.


4
upieczony placek upieczony placek

Ciasta w blachach smarujemy dżemem, a następnie nakładamy pianę z białek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.
Upieczone ciasta studzimy i przekładamy masą budyniową. Dekorujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki, by ciasto się schłodziło.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Najlepsze jest następnego dnia, u mnie dotrwało tylko pół:) Smacznego!


Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.01.2013

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 17:25:29

To obecnie nasze domowe ulubione ciasto, ale testuję wciąż nowe, więc zapraszam do moich innych przepisów, z którymi będę się z Wami dzielić. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-02 14:16:28

Pyszny i puszysty.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-01 19:44:23

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 14:57:17

fajne..:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 08:08:50