Jak zrobić ciasto wawelskie?
Jeśli ktoś lubi ciasta z masami, to ten placek z pewnością go zachwyci. Pyszny, znika w mgnieniu oka.
- • Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • Masa budyniowa: 2 szklanki mleka,3 żółtka, 5 łyżek cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g margaryny
- • Pianka: 5 białek, 2 łyżki cukru
- • Dodatkowo: 50g czekolady, dżem porzeczkowy mały słoik
Robimy ciasto.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2-ie części. Połówki ciasta rozwałkowujemy do dwóch natłuszczonych blach o wymiarach 24 na 28 cm.

Przygotowujemy masę budyniową.
Pół szklanki mleka wymieszamy z mąką, cukrem waniliowym i żółtkami.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko z żółtkami i chwilę gotujemy stale mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę ucieramy na puszysty krem, dodając wystudzoną masę budyniową.
Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na lśniącą pianę.

Ciasta w blachach smarujemy dżemem, a następnie nakładamy pianę z białek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.
Upieczone ciasta studzimy i przekładamy masą budyniową. Dekorujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki, by ciasto się schłodziło.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Najlepsze jest następnego dnia, u mnie dotrwało tylko pół:) Smacznego!
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 17:25:29
Ostatnio zmieniony: 2013-03-02 14:16:28
Ostatnio zmieniony: 2013-03-01 19:44:23
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 14:57:17
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 08:08:50
Dodaj komentarz