Jak zrobić ciasto Shrek?
Czy jest wśród nas ktoś kto nie zna olbrzymiego, zielonego ogra o imieniu Shrek? Chyba wszyscy go znamy i lubimy. Straszy swoim wyglądem, lecz charakteryzuje się dobrym sercem. Dzisiaj mamy Shreka na talerzu. Jest to pyszne, nieprzesłodzone ciasto, idealne na letnie przyjęcia i spotkania przy kawie. Znika w oszałamiającym tempie. Do jego przygotowania nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych, dlatego nawet jeśli nie jesteś kulinarnym orłem zachęcam Cię do spróbowania tego pysznego ciasta. Na koniec pozwolę sobie zacytować zielonego bohatera: "To jest ta scena, w której dajecie nogę" i zabieracie się za przygotowywanie ciasta Shrek.
- • Biszkopt:
- • * 4 jaja * 3 łyżki cukru * op. cukru waniliowego * 4 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • Masa zielona:
- • * 900 ml Pysia / Kubusia zielonego * 3 budynie waniliowe
- • Masa śmietanowa:
- • * 0,4 l śmietanki 30% * 2 zielone galaretki * 2 łyżki cukru pudru.
- • Dodatkowo:
- • * 2 op. delicji pomarańczowych * galaretka zielona
Przygotowanie galaretek
Na początku pracy nad ciastem proponuję przygotować galaretki. 2 galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku, rozmieszać, pozostawić do lekkiego stężenia. Galaretkę do dekoracji wierzchu rozpuścić w 400 ml wrzątku, rozmieszać, pozostawić do lekkiego stężenia.
Biszkopt
Przygotować składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miseczki. Cukier odmierzyć do miseczki, połączyć z cukrem waniliowym. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać żółtka, na sam koniec wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Usunąć papier do pieczenia i z powrotem włożyć do formy.
Przygotowanie masy zielonej
Sok w większości przelać do garnka, pół szklanki zostawić. Sok w garnku zagotować, a do pozostałego soku w szklance dodać budynie, rozmieszać. Gdy sok zacznie wrzeć dodać rozmieszane budynie, mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pozostawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
Delicje
Lekko ciepłą masę zieloną wyłożyć na przygotowany biszkopt. Po czym ułożyć warstwę delicji, delikatnie dociskając do zielonej masy.
Przygotowanie masy śmietanowej
Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodać przesiany przez sitko cukier puder, następnie tężejącą galaretkę ( tą rozpuszczoną w mniejszej ilości wody ). Masę wyłożyć na warstwę delicji, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Na wierzch galaretka i tylko... czekać
Na wierzch ciasta wylać po łyżce tężejącą galaretkę. Całość schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.
Dodaj komentarz