Jak zrobić ciasto Rafaello?
Zapewne każdy z nas wie jak wygląda i smakuje cukierek Rafaello. Dla smakoszy podaję przepis na ciasto o bardzo fajnym, podobnym smaku :)

Na początek pieczemy biszkopt. Biszkopt robimy z:
- 8 jajek
- 2 szklanek cukru
- 8 łyżek oleju
- 2 szklanek mąki
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
Jajka z cukrem miksujemy do momentu aż powstanie gładka masa. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem i dalej miksujemy.

Przygotowujemy foremkę natłuszczając ją. Wylewamy całe ciasto na formę i pieczemy w temperaturze 170C przez ok 35-40 min

Czekamy aż biszkopt wystygnie, a potem kroimy go w poprzek na dwie części przy tym górną - nieco cieńszą.

Następnie robimy krem. Składniki kremu:
- 1l śmietany kremówki
- 1 duża paczka wiórków kokosowych
- 2 białe czekolady
- 4-6 łyżek cukru pudru
Rozpuszczamy w garnku 2 czekolady, dodajemy 0,5l śmietany i pół paczki wiórków kokosowych.

W międzyczasie górną część biszkoptu (tę cieńszą) kruszymy na małe kawałki. Zdejmujemy krem z ognia i do rozpuszczonej masy dodajemy pokruszoną, górną część biszkoptu.

Całość wykładamy na pozostały biszkopt, przykrywamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem, posypujemy resztą wiórków kokosowych i już. Ciasto gotowe.
Polecam moje inne przepisy:
http://www.zaradni.pl/porada/7760,jak_upiec_smaczne_muffinki
http://www.zaradni.pl/porada/8448,jak_zrobic_biszkoptowe_ciasto_z_jablkami
http://www.zaradni.pl/porada/7892,jak_przyrzadzic_pyszne_gofry
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 11:58:10
Ostatnio zmieniony: 2012-03-26 15:58:09
Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 22:19:10
Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 19:05:30
Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 14:31:50
Dodaj komentarz