Jak zrobić ciasto Rafaello?

Zapewne każdy z nas wie jak wygląda i smakuje cukierek Rafaello. Dla smakoszy podaję przepis na ciasto o bardzo fajnym, podobnym smaku :)

1
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Na początek pieczemy biszkopt. Biszkopt robimy z:
- 8 jajek
- 2 szklanek cukru
- 8 łyżek oleju
- 2 szklanek mąki
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
Jajka z cukrem miksujemy do momentu aż powstanie gładka masa. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem i dalej miksujemy.


2
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Przygotowujemy foremkę natłuszczając ją. Wylewamy całe ciasto na formę i pieczemy w temperaturze 170C przez ok 35-40 min


3
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Czekamy aż biszkopt wystygnie, a potem kroimy go w poprzek na dwie części przy tym górną - nieco cieńszą.


4
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Następnie robimy krem. Składniki kremu:
- 1l śmietany kremówki
- 1 duża paczka wiórków kokosowych
- 2 białe czekolady
- 4-6 łyżek cukru pudru
Rozpuszczamy w garnku 2 czekolady, dodajemy 0,5l śmietany i pół paczki wiórków kokosowych.


5
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

W międzyczasie górną część biszkoptu (tę cieńszą) kruszymy na małe kawałki. Zdejmujemy krem z ognia i do rozpuszczonej masy dodajemy pokruszoną, górną część biszkoptu.


6
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Całość wykładamy na pozostały biszkopt, przykrywamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem, posypujemy resztą wiórków kokosowych i już. Ciasto gotowe.


7

Polecam moje inne przepisy:
http://www.zaradni.pl/porada/7760,jak_upiec_smaczne_muffinki
http://www.zaradni.pl/porada/8448,jak_zrobic_biszkoptowe_ciasto_z_jablkami
http://www.zaradni.pl/porada/7892,jak_przyrzadzic_pyszne_gofry


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.03.2012

Komentarze

rewelacja

Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 11:58:10

mniam...aż ślinka cieknie wypróbuję

Ostatnio zmieniony: 2012-03-26 15:58:09

Właśnie ta pokruszona część biszkopta przemieszana z kremem tworzy ciekawy smak :)

Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 22:19:10

Te ciasto ma niesamowity smak. Przepis bardzo oryginalny.Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 19:05:30

Fajny przepis. Według mojego przepisu biszkopt poprostu przekłada się częścią masy a resztą masy smaruje się wierzch ciasta.Twój przepis jest bardzo ciekawy- jak dla mnie inna odmiana Rafaello - i z pewnością go wypróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-19 14:31:50