Jak zrobić ciasto przekładane kremem z serka mascarpone?
Mam nadzieję, iż spodoba Wam się przepis na pyszne ciasto przekładne wyjątkowo smaczną masą. Można je podać do kawki lub herbatki, smakuje dzieciom i dorosłym. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
- • Ciasto: 5 jajek, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia,szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru
- • Masa: serek mascarpone, śmietana 30% ( 0,5 l), 2 łyżki cukru pudru
- • migdały i kakao do posypania

Przygotowanie ciasta : ubij całe jajka z cukrem (miksuj robotem), a mąki zmieszaj w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia i solą. Jak masz jajka ubite na gęsta masę - wsyp, a najlepiej przesiewaj zmieszane suche produkty. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką, ale zrób to delikatnie i wyłóż na przygotowaną blaszkę (posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą). Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 15 minut, aż się zarumieni.

Krem : Ubij śmietanę na sztywno, potem wkładaj stopniowo serek mascarpone i wciąż miksuj, wsyp cukier puder. Miksuj do sztywności. Masz już gotowy krem do przełożenia ciasta.

Teraz przekrój upieczone i ostudzone ciasto i przełóż masą, ale zostaw troszkę do dekoracji wierzchu.Przykryj wierzchem i posmaruj resztą masy. Możesz jeszcze posypać migdałami oraz ciemnym kakao. Odstaw ciasto w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje kilka godzin ( 5 - 6) po wykonaniu.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Galeria








Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 16:57:26
Ostatnio zmieniony: 2013-03-13 12:29:15
Ostatnio zmieniony: 2013-03-09 10:04:01
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:27:41
Dodaj komentarz