Jak zrobić ciasto przekładane kremem z serka mascarpone?

Mam nadzieję, iż spodoba Wam się przepis na pyszne ciasto przekładne wyjątkowo smaczną masą. Można je podać do kawki lub herbatki, smakuje dzieciom i dorosłym. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

  • Ciasto: 5 jajek, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia,szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru
  • Masa: serek mascarpone, śmietana 30% ( 0,5 l), 2 łyżki cukru pudru
  • migdały i kakao do posypania
1
gotowe ciasto do pieczenia  na blaszce gotowe ciasto do pieczenia na blaszce

Przygotowanie ciasta : ubij całe jajka z cukrem (miksuj robotem), a mąki zmieszaj w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia i solą. Jak masz jajka ubite na gęsta masę - wsyp, a najlepiej przesiewaj zmieszane suche produkty. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką, ale zrób to delikatnie i wyłóż na przygotowaną blaszkę (posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą). Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 15 minut, aż się zarumieni.


2
zimne już i przekrojone ciasto gotowe do przełożenia kremem zimne już i przekrojone ciasto gotowe do przełożenia kremem

Krem : Ubij śmietanę na sztywno, potem wkładaj stopniowo serek mascarpone i wciąż miksuj, wsyp cukier puder. Miksuj do sztywności. Masz już gotowy krem do przełożenia ciasta.


3
gotowe ciasto gotowe ciasto

Teraz przekrój upieczone i ostudzone ciasto i przełóż masą, ale zostaw troszkę do dekoracji wierzchu.Przykryj wierzchem i posmaruj resztą masy. Możesz jeszcze posypać migdałami oraz ciemnym kakao. Odstaw ciasto w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje kilka godzin ( 5 - 6) po wykonaniu.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.03.2013

Komentarze

pyszne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 16:57:26

No, przyznaję, że narobiłaś mi apetytu.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-13 12:29:15

naprawdę dobry i szybki, polecam serdecznie i dziękuję

Ostatnio zmieniony: 2013-03-09 10:04:01

super przepis, wykorzystam

Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:27:41