Jak zrobić ciasto czekoladowe z polewą czekoladową?
Coś dla łasuchów lubiących smak czekolady :) Zapraszam do wykonania pysznego ciasta o smaku czekoladowym.
- • 125g masła
- • 1/2 szklanki kakao
- • 3/4 szklanki cukru drobnego (do wypieków)
- • 2 jajka
- • 1 szklanka jogurtu kremowego
- • 2 szklanki mąki pszennej
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- • 100ml mleka
- • 100g czekolady
- • 15g masła
- • 15g cukru
- • opcjonalnie wiórki kokosowe
Najpierw trzeba zrobić ciasto. Przygotuj składniki:
CIASTO
125g masła
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru drobnego (do wypieków)
2 jajka
1 szklanka jogurtu kremowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotuj wszystkie składniki które powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Utrzyj masło mikserem do białej masy, pod koniec. Następnie ciągle ucierając dodaj cukier i po kolei jajka. Pod koniec do całej masy dodawaj stopniowo na zmianę przesiane wcześniej składniki (mąkę, kakao, sodę i proszek) z jogurtem miksując delikatnie tylko do połączenia składników.
Przygotuj metalową formę smarując masłem i posypując bułką tartą. Ciasto przełóż do formy tak aby sięgało mniej więcej 3/4 wysokości formy.
Piekarnik nastaw na temperaturę 150C i piecz przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już suche. Gdy ciasto będzie upieczone wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz trzeba wykonać polewę, przygotuj
POLEWA
100ml mleka
100g czekolady
15g masła
15g cukru
Zagotuj w rondelku mleko. Rozdrobnij czekoladę i wsyp do mleka, dodaj cukier i masło. Delikatnie
mieszaj do powstania jednolitej płynnej polewy. Wylej polewę na wierzch ciasta.
Uwagi i spostrzeżenia
- •UWAGA: Dla urozmaicenia wyglądu, na wierzchu można posypać wiórki kokosowe.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 11:56:26
Ostatnio zmieniony: 2012-12-13 18:37:12
Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 19:15:21
Dodaj komentarz