Jak zrobić ciastka kokoski?
Kokoski to pyszna alternatywa dla ciasta. Są przepyszne i i wilgotne od polewy czekoladowej:)
- • Biszkopt: 4 jajka, 2 szkl mąki , łyżeczka proszku , 1 margaryna (roztopiona), 1 szkl cukru pudru lub zwykłego cukru. Lukier: 1 ½ szkl cukru , 2 łyżki kakao , 10- 12 łyżek mleka , 15 dag masła, minimum 200g wiórek kokosowych
1
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, cukier, rozpuszczoną zimną margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy 30 minut na złoty kolor.
2
Lukier przygotowuje się w ten sposób, że wrzucamy do garnka:
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 10- 12 łyżek mleka
- 15 dag masła
i to wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
3
Ciasto kroimy w prostokąty. Lukier wlewamy po trochu na talerzyk i wiórki na drugi. Maczamy w gorącym lukrze i otaczamy w wiórkach kokosowych. Placek należy piec dziś na jutro. Lukier należy podgrzewać co jakiś czas aby nie zastygł. Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ciastka mojego dzieciństwa :)
Ostatnio zmieniony: 2012-09-21 12:18:51
Dodaj komentarz