Jak zrobić ciasteczka z powidłami?
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka z powidłami. Proste w przygotowaniu, smakują każdemu. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste, więc jeśli nie bardzo wychodzą ci ciasta, a chciałabyś upiec coś słodkiego podaję prosty przepis na ciasteczka z dżemem.
- • 60 dag maki
- • 40 dag zimnej margaryny
- • 20 dag cukru pudru
- • 4 żółtka
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1 słoik dowolnych gęstych powideł

Zaczynamy od przesiania potrzebnej ilości mąki przez sitko. Do mąki dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, oraz kostkę margaryny startą na tarle o najgrubszych oczkach. Wszystko siekamy nożem, aż powstanie kruszonka.

Dodajemy pozostałe składniki: cukier puder i 4 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Gdy ciasto już ,,odpocznie" w lodówce, rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Foremki jakie mamy pod ręką. Na środek każdego ciasteczka nakładamy powidła.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 15-20 min, aż będą lekko rumiane.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Powidła mozemy zastąpić dżemem, pamiętajmy jednak, że musi być gęsty, bo inaczej rozpłynie sie podczas pieczenia.
- •Smaczniejsze są ciasteczka lekko rumiane, niż mocno.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 17:21:35
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:24:29
Ostatnio zmieniony: 2013-03-05 07:56:00
Dodaj komentarz