Jak zrobić ciasteczka z powidłami?

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka z powidłami. Proste w przygotowaniu, smakują każdemu. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste, więc jeśli nie bardzo wychodzą ci ciasta, a chciałabyś upiec coś słodkiego podaję prosty przepis na ciasteczka z dżemem.

  • 60 dag maki
  • 40 dag zimnej margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoik dowolnych gęstych powideł
1
Na mąkę z proszkiem do pieczenia ścieramy margarynę Na mąkę z proszkiem do pieczenia ścieramy margarynę

Zaczynamy od przesiania potrzebnej ilości mąki przez sitko. Do mąki dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, oraz kostkę margaryny startą na tarle o najgrubszych oczkach. Wszystko siekamy nożem, aż powstanie kruszonka.


2
Siekamy nożem na kruszonkę i dodajemy resztę składników Siekamy nożem na kruszonkę i dodajemy resztę składników

Dodajemy pozostałe składniki: cukier puder i 4 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


3
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka

Gdy ciasto już ,,odpocznie" w lodówce, rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Foremki jakie mamy pod ręką. Na środek każdego ciasteczka nakładamy powidła.


4
Gotowe ciasteczka.Wszystkie zdjęcia mojego autorstwa. Gotowe ciasteczka.Wszystkie zdjęcia mojego autorstwa.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 15-20 min, aż będą lekko rumiane.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Powidła mozemy zastąpić dżemem, pamiętajmy jednak, że musi być gęsty, bo inaczej rozpłynie sie podczas pieczenia.

  • Smaczniejsze są ciasteczka lekko rumiane, niż mocno.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.02.2013

Komentarze

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 17:21:35

fajny i prosty przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:24:29

pycha!

Ostatnio zmieniony: 2013-03-05 07:56:00