Jak zrobić chruściki?

Pyszne chruściki do kawy i oczywiście na Tłusty Czwartek, który obchodzony jest w czwartek poprzedzający Wielki Post.

  • 250 - 300g mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 kostki smalcu
  • cukier puder do posypania chruścików
1

Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i szczyptą soli, a następnie dodaj śmietanę.


2

Do masy żółtkowej stopniowo dodawaj mąkę i ubijaj pałką do ciast. Wyrobione, gęste ciasto włóż do lodówki na około 30 minut. Stolnicę posyp mąką i wyjmij schłodzone ciasto. Jeżeli ciasto mocno się ciągnie i klei do rąk, to dodaj więcej mąki i ugnieć ręką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek grubości około 2 - 3 mm .


3

Potnij ciasto na paski szerokości około 3cm, następnie pokrój je pod ukosem na kawałki długości 10 cm. Każdy kawałek ciasta natnij w środku i przełóż przez to nacięcie jeden z rogów, tworząc chruścika.


4

W garnku rozpuść smalec i smaż na nim chruściki z obu stron, na złoty kolor.
Ja na moim tłuszczu wcześniej piekłam pączki, dlatego może jest trochę ciemniejszy, ale chruściki mimo wszystko były wyśmienite w smaku.


5

Po upieczeniu chruściki wyłóż na ręcznik papierowy, aby obciekły ze zbędnego tłuszczu, a następnie obficie posyp cukrem pudrem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.02.2011

Komentarze

bardzo lubię chrust

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:34:16

Mmm... Już wiem, co będę robić w sobotę :)

Ostatnio zmieniony: 2012-08-07 23:02:58

smak dzieciństwa:)

Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 07:55:44

W zasadzie to wolę pączki, ale chruściki niczego sobie:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 09:43:46

Oo przysmak mojego taty :D Zawsze kupował w cukierni, ale teraz będzie mógł zrobić sobie samemu :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:06:59

Ale i tak najlepsze chruściki na świecie robiła moja mama :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:19:26

Ha! Jak byłem mały to uwielbiałem jeździć radełkiem po cieście i wycinać faworki :) Super przepis!

Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 08:55:21

To też wspaniałe. Chrust jest bardzo specyficznym ciastem, ale bardzo ciekawym w smaku.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-11 22:20:52