Jak zrobić cebulowe krążki?

Świetnie sprawdzają się jako chrupiąca przekąska na imprezach. Gdy je przygotuję, goście są zachwyceni.

  • SKŁADNIKI PRZEKĄSKI:
  • - 1/2 szklanki mleka
  • - 1/2 szklanki mąki
  • - 1 duże jajko
  • - 3-4 cebule
  • - sól, pieprz
  • - bułka tarta do obtoczenia pierścieni
  • - olej do smażenia
1

Jajko ubij. Dodaj do niego mleko sól i pieprz. Następnie powoli i stopniowo dodaj też mąkę. Wyrób gładkie, dosyć gęste ciasto.


2

Cebulę obierz. Pokrój ją w dosyć cienkie krążki, te zaś rozdziel delikatnie na pojedyncze pierścienie.


3

Za pomocą widelca zanurzaj pierścienie najpierw w cieście, a później w bułce tartej. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym, głębokim oleju dopóki nie uzyskają złocistego koloru.


4

Uwagi i spostrzeżenia

    • Cebulę można obtaczać też w czymś innym niż bułka tarta. Polecam pokruszone, słone krakersy lub chipsy o ulubionym smaku.


    • Warto usmażone pierścienie położyć na ręczniku papierowym by obciekły z nadmiaru tłuszczu.


    • Pierścienie świetnie smakują zanurzone w dipie: z kurczaka lub w meksykańskim. Barbecue i keczup też się sprawdzą.



Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.09.2012

Komentarze

wyglada to super, jesli tak samo smakuje, to genialne

Ostatnio zmieniony: 2013-01-26 15:00:12

Dobre:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-08 20:04:25

Wygladają bardzo apetycznie - pewnie jeszcze dzisiaj wypróbuję ten przepis.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 08:29:45

Dzięki za tą poradę, bardzo fajna :)

Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 06:37:14