Jak zrobić cebulowe krążki?
Świetnie sprawdzają się jako chrupiąca przekąska na imprezach. Gdy je przygotuję, goście są zachwyceni.
- • SKŁADNIKI PRZEKĄSKI:
- • - 1/2 szklanki mleka
- • - 1/2 szklanki mąki
- • - 1 duże jajko
- • - 3-4 cebule
- • - sól, pieprz
- • - bułka tarta do obtoczenia pierścieni
- • - olej do smażenia
1
Jajko ubij. Dodaj do niego mleko sól i pieprz. Następnie powoli i stopniowo dodaj też mąkę. Wyrób gładkie, dosyć gęste ciasto.
2
Cebulę obierz. Pokrój ją w dosyć cienkie krążki, te zaś rozdziel delikatnie na pojedyncze pierścienie.
3
Za pomocą widelca zanurzaj pierścienie najpierw w cieście, a później w bułce tartej. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym, głębokim oleju dopóki nie uzyskają złocistego koloru.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Cebulę można obtaczać też w czymś innym niż bułka tarta. Polecam pokruszone, słone krakersy lub chipsy o ulubionym smaku.
- •
- •Warto usmażone pierścienie położyć na ręczniku papierowym by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
- •
- •Pierścienie świetnie smakują zanurzone w dipie: z kurczaka lub w meksykańskim. Barbecue i keczup też się sprawdzą.
Galeria


Komentarze
wyglada to super, jesli tak samo smakuje, to genialne
Ostatnio zmieniony: 2013-01-26 15:00:12
Dobre:)
Ostatnio zmieniony: 2013-01-08 20:04:25
Wygladają bardzo apetycznie - pewnie jeszcze dzisiaj wypróbuję ten przepis.
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 08:29:45
Dzięki za tą poradę, bardzo fajna :)
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 06:37:14
Dodaj komentarz