Jak zrobić cebulaki - przekąskę, która oczaruje gości?
To proste, zrób cebulaki wg przepisu mojej mamy:) To jedna z tych przekąsek, które robią furorę. Gdy moja mama po raz pierwszy ją upiekła, prawie wszyscy goście poprosili potem o przepis :)
Najważniejsze jest ciasto, moja mama robi je z następujących składników:
1/2 kg mąki
1 margaryna
1 jajko
5dkg drożdży rozdrabniamy w śmietanie
Ciasto należy zarobić. Pokroić w kwadraty.
Potrzebujemy także oczywiście cebulę i ser.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ,dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż będzie miękka.
Po odparowaniu wody dodajemy łyżkę śmietany.
Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte placki spłaszczamy spodem szklanki. W dołku rozkładamy cebulę i posypujemy startym serem, piekąc na złoty kolor.

I gotowe :)
Pamiętajmy, że najlepiej cebulaki smakują podawane na ciepło. Idealne do barszczu, jeszcze lepsze z ketchupem :)
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-26 14:51:49
Ostatnio zmieniony: 2013-01-26 13:28:41
Ostatnio zmieniony: 2013-01-25 21:11:48
Dodaj komentarz