Jak zrobić cebulaki - przekąskę, która oczaruje gości?

To proste, zrób cebulaki wg przepisu mojej mamy:) To jedna z tych przekąsek, które robią furorę. Gdy moja mama po raz pierwszy ją upiekła, prawie wszyscy goście poprosili potem o przepis :)

1

Najważniejsze jest ciasto, moja mama robi je z następujących składników:
1/2 kg mąki
1 margaryna
1 jajko
5dkg drożdży rozdrabniamy w śmietanie

Ciasto należy zarobić. Pokroić w kwadraty.
Potrzebujemy także oczywiście cebulę i ser.


2

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ,dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż będzie miękka.
Po odparowaniu wody dodajemy łyżkę śmietany.


3

Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte placki spłaszczamy spodem szklanki. W dołku rozkładamy cebulę i posypujemy startym serem, piekąc na złoty kolor.


4

I gotowe :)
Pamiętajmy, że najlepiej cebulaki smakują podawane na ciepło. Idealne do barszczu, jeszcze lepsze z ketchupem :)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.01.2013

Komentarze

genialne

Ostatnio zmieniony: 2013-01-26 14:51:49

Wyglądają apetycznie

Ostatnio zmieniony: 2013-01-26 13:28:41

interesujące ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-25 21:11:48