Jak zrobić cafe frappe?
Przepis na cafe frappe - spienioną kawę na zimno; idealna, żeby zrobić wrażenie na gościach lub po prostu gdy mamy ochotę na coś dobrego.
- • kawa rozpuszczalna, mleko, woda, cukier puder, wysoka szklanka
1
Przygotuj składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru pudru (może być również cukier, ale trudniej się rozpuszcza)
- 3 łyżki gorącej wody
- 150 ml mleka
- 100 ml zimnej wody
2
W wysokiej szklance rozpuść w 3 łyżeczkach wody kawę z cukrem i rozmiksować małym mikserkiem - często są sprzedawane takie mikserki do frappe lub kakao w marketach (małe, na baterie). W wyniku miksowania powstanie piana - powinna sięgać na 4-5 cm.
3
Po ściance wlej mleko i wodę. Najlepiej taką kawę pić przez słomkę - można również dodać kostki lodu.
Dodaj komentarz