Jak zrobić bułki z otrębami pszennymi i czosnkowo - serowym nadzieniem?
Bułki zrobione samodzielnie lepiej smakują, a to dlatego, że wiesz z czego i jak są zrobione. Ponadto bułeczki są bardziej sycące, a co ważne, nie mają w swoim składzie chemicznych polepszaczy.
- • Na ciasto:
- • 5 szklanek mąki
- • 1 szklanka otrębów pszennych
- • 3 łyżki oleju
- • 2 szklanki mleka
- • pół kostki drożdży
- • 2 łyżeczki soli
- • 1 łyżeczka curku
- • Na nadzienie:
- • 2 łyżki masła tj. ok. 30g
- • 2 łyżeczki majonezu
- • 5 ząbki czosnku
- • 2 plaster sera tj. ok. 40g
- • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- • 1/2 łyżki oregano - może być suszone
- • pieprz ziołowy
- • sól - nadzienie musi mieć dość wyrazisty smak

Ciasto na bułki przygotuj podobnie jak w moim poprzednim przepisie, tylko z tą różnicą, że zamiast 6 szklanek mąki użyj 5 szklanek mąki pszennej i 1 szklankę otrębów pszennych. http://www.zaradni.pl/porada/10015,jak_zrobic_bulki_z_czosnkiem_i_ziolami

Z wyrobionego ciasta uformuj około 14 bułek, ponacinaj je ukośnie dość głęboko ostrym nożem i pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.

W międzyczasie, gdy bułki będą wyrastać przygotuj farsz.
Do miseczki włóż 2 łyżki masła, 2 łyżeczki majonezu, szczyptę soli i wszystko razem utrzyj na jednolitą masę. Następnie obierz 5 ząbków czosnku, wciśnij je przez praskę do miseczki z masą i wymieszaj.

Na tarce zetrzyj około. 40g żółtego sera (2 plastry), natomiast gałązki pietruszki drobno posiekaj i wrzuć do miseczki z masą. Dodaj pozostałe składniki tj. pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki oregano i wszystko razem jeszcze raz wymieszaj.

W miejsca nacięć w bułeczkach, przy pomocy najlepiej noża nałóż farsz. Następnie bułki pozostaw jeszcze na ok. 20 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki włóż do nagrzanego piekarnika do 100 st. C i piecz je przez 10 minut. Po 10 minutach zwiększ temperaturę do ok. 150 st. C i piecz jeszcze przez 10 minut. Uważaj, aby bułki zbyt mocno się nie podpiekły, w miarę potrzeby reguluj odpowiednio temperaturą w piekarniku, zwiększając lub zmniejszając temperaturę.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nadzienie do bułek musi mieć dość wyrazisty smak, dlatego proponuje dodać więcej soli
- •Ja robię bułki z połowy przepisu i jest ich około 7 sztuk
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:04:50
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:12:44
Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 15:14:28
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:13:05
Dodaj komentarz