Jak zrobić bimber?
Jak zrobić bimber własnej roboty - trunek zdrowszy i smaczniejszy niż większość kupnych alkoholi.
- • cukier
- • drożdże
- • garnek
- • zaokrąglone naczynie
Najpierw należy przygotować zacier:
Mieszamy w jakimś dużym pojemniku, beczce, etc. 1kg cukru, 4 litry wody i 10 deko drożdży. Ważna jest proporcja nie ilość - ilość składników można zwielokrotnić.
Zostawiamy nasz zacier na kilkanaście dni (przy wysokiej temperaturze rzędu 30 stopni Celsiusza wystarczy nieco ponad tydzień, lecz wskazane jest dłuższe "dojrzewanie" zacieru).
Teraz destylacja metodą domową:
Na kuchence stawiamy garnek i wlewamy doń zacier.
Na środku garnka stawiamy metalowy kubek.
Garnek przykrywamy naczyniem o zaokrąglonym dnie (półmisek, miska, itp.).
Do naczynia wlewamy zimną wodę, a najlepiej wsypać do niego lodu.
I ciąg dalszy destylacji:
Podgrzewamy zacier na wolnym ogniu. Zacier nie powinien przekroczyć 70, a najlepiej 65 stopni.
Skraplający się na zimnej powierzchni naczynia alkohol etylowy spływał będzie do kubka.
Po przedestylowaniu schładzamy bimberek, a pozostały w garnku zacier wylewamy.
Dodaj komentarz