Jak zrobić bezy?

Bezy można po upieczeniu posmarować kremem kawowym ewentualnie nutellą i podać do kawy

  • 4 białka szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 250 g cukru pudru
1

Białka ubić na sztywno mikserem dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej sprawdzić odwracając pojemnik z nimi do góry dnem ;). Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami cukier , po jednej łyżce, cały czas ubijając.


2

Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę nie używać małych szpryc czy marketów, bezy wyjdą malutkie i będą suche, trzeba je wtedy krócej piec.


3

Piec - około 35 minut do godziny w temperaturze ok 140ºC , po tym czasie trzeba sprawdzić czy bezy nie są zbyt suche .
Smacznego


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.03.2010

Komentarze

mmm uwielbiam je, dzięki za przepis ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-03 18:19:58

rewelacja

Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 19:12:48

Proste zwięzłe i smaczne =)

Ostatnio zmieniony: 2012-08-13 01:58:08

=)

Ostatnio zmieniony: 2012-07-23 15:05:51

mniam, mniam, dzisiaj wypróbuję :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 15:28:01

Bezy to banalny przepis na niebanalne danie.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 10:17:53

Nawet się nie spodziewałem ,że zrobienie bezy jest takie proste :D

Ostatnio zmieniony: 2011-03-09 14:51:22

Ha! nie wiedziałam, że to takie proste

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 10:07:40

apetyczna porada :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-24 18:15:30

pyszna rada ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-24 16:22:21

Przepis podobny do tego, którego sama używam :) Dodam dla osób, które nie posiadają rękawa, że masę można też nakładać 2 łyżeczkami. Na jedną nabieramy pianę, a drugą jakby zgarniamy. Na blachę warto położyć papier do pieczenia, wtedy gotowe bezy łatwo schodzą. Kiedyś używałam folii aluminiowej i... było trochę zabawy z odrywaniem sreberka od bez.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-28 17:13:01

Dobra, treściwa porada.

I gratuluję uzyskania ponad 40 ocen!

Ostatnio zmieniony: 2010-08-10 20:06:23

>@adamcarlambo:
"Lista potrzebnych rzeczy"
4 białka szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 250 g cukru pudru

Ostatnio zmieniony: 2010-07-13 12:46:14

Już nie ważne nie zauważyłem ramki "Lista potrzebnych rzeczy"
Nie jestem zawodowym kucharzem i prosiłbym o podanie proporcji. Ile cukru wsypać do 10 ubitych jaj?
pychota
Beza dobra rzecz!
Dzięki :D!