Jak zrobić batoniki proteinowe?
Nie zawsze w ciągu dnia mamy czas na przygotowanie wartościowego drugiego śniadania, kolacji czy też solidnego posiłku po ciężkim treningu, klasówce czy egzaminie. Gdy czujemy spadek energii i zmęczenie, warto sięgnąć po batonik proteinowy, który jest bogatym źródłem węglowodanów, protein, zdrowych tłuszczów i aminokwasów. Oczywiście można go kupić gotowego, ale równie dobrze można go samemu przygotować w warunkach domowych, modyfikując jego skład w zależności od naszych potrzeb i upodobań;). Batonik taki jest też idealną przekąską do szkoły dla małego niejadka w okresie wzrostu. Przygotowanie jest banalnie proste.
- • mąka razowa
- • płatki sojowe
- • płatki owsiane
- • otręby
- • soda
- • kakao
- • masło orzechowe
- • miód
- • jajka
- • dodatki typu owoce itp.
Należy rozgrzać piekarnik do około 180 stopni. Blachę, na której będziemy piec batoniki, należy wysmarować tłuszczem.
Do miski należy wsypać: 1 szklankę mąki razowej, 2 szklanki płatków sojowych, 1 łyżkę sody, 0,5 szklanki kakao w proszku, 0,5 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki otrębów, 3 łyżki masła orzechowego (lub kremu orzechowo-czekoladowego Nutella), 12 g miodu, białka z 2 jajek. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
W zależności od upodobań można do tej masy dodać owoce (świeże lub mrożone), zmieloną kawę, cynamon, gałkę muszkatołową, migdały. Z kolei kakao można zastąpić bananami bądź orzechami. Jak widać, skład podstawowy można ulepszać do woli.
Jeśli przygotowana, wymiksowana masa będzie zbyt sucha, można dodać do niej mus jabłkowy lub kilka łyżek wody. Następnie należy umieść masę na przygotowanej wcześniej blaszce i piec około 20 minut, aż do przyrumienienia ciasta.
Krojąc ciasto na kawałki otrzymasz około 12-15 batoników (w zależności od wymiarów blachy).
W składzie batonika znajdziesz około: 18 g protein (głównie sojowych), 45 g węglowodanów (cukier, błonnik), 5 g tłuszczu i ok 270 kcal.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pamiętaj, że z podanych proporcji uzyskasz około 15 sztuk batoników! Zmniejszając je o połowę uzyskasz około 7 sztuk.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:19:11
Dodaj komentarz