Jak zrobić babkę piaskową dwukolorową?

Grzech nie spróbować ... ;)

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 180g mąki pszennej
  • 140g mąki ziemniaczanej
  • 20g kakao
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
1

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy za pomocą miksera nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę.


2

Do ubitej masy dodajemy przesianą mąke przenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz roztopione i ostudzone masło/margarynę (ja użyłam margaryny). Mieszamy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach miksera.


3

2/3 masy wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pozostałą masę łączymy z kakaem (będzie gęsta) i za pomocą łyżki nakładamy na środek jasnej masy. Pieczemy w piekarniku, w takiej temperaturze jak każde inne ciasto (u mnie ok 160 stopni) przez 45-50 minut (do suchego patyczka)


4

Smacznego!


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • margarynę lub masło warto rozpuścić przed rozpoczęciem robienia ciasta aby ostygło

  • można dodać aromat, np waniliowy, śmietankowy lub inny wg uznania

  • można również zrobić polewę czekoladową, ale i bez niej ciasto jest pyszne


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 15.10.2009

Komentarze

Piękna i z pewnością smaczna! Wypróbuję na pewno! :)
Wygląda zachęcająco. Na pewno wypróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-17 13:03:18

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:24:15

świetny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 16:27:17

Świetny, prosty przepis. Często robię takie ciasto i zawsze się udaje. Jest przepyszne!

Ostatnio zmieniony: 2011-08-28 16:36:42

pycha baba!

Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:37:33

Smaczna baba..a ja takie lubię. Nie trudne i apetyczne :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-09 14:54:35

Prosta i smaczna babka:)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:52:42

Bardzo prosta i smaczna. Znam ją.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-06 11:13:43

Super baba:-)