Jak zdrowo gotować żywność?
Dzięki umiejętnemu przyrządzaniu potraw możemy zachować więcej witamin i składników odżywczych, które są niezbędne człowiekowi. Warto również zmienić sposób przygotowywania posiłków, by dłużej cieszyć się zdrowiem.
- • garnek
- • woda
- • sitko
- • parowar
Zapomnij o smażeniu w głębokim tłuszczu! Jeżeli już musisz coś podsmażyć, wybierz zamiast oleju oliwę z oliwek - najlepiej z pierwszego tłoczenia (na zimno ma najwięcej wartości odżywczych i jest zdrowsza od tradycyjnego oleju.
Długie gotowanie w wodzie również wytrąca ze składników potrawy ich wartości odżywcze i witaminy. Jeżeli lubisz surowe warzywa, a chcesz, żeby były ciepłe - wrzuć je na kilka-kilkanaście sekund do wrzątku i wyjmij drewnianą łyżką.
Zamiast smażyć lub gotować w wodzie, zacznij gotować na parze! Nie stać Cię na zestaw do gotowania na parze? Nic nie szkodzi. Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 3-4 cm. Nad garnkiem zawieś sitko z wybranymi składnikami, np. warzywa, mięso. Podczas gotowania się wody będzie wydzielać się para, która ugotuje Twoją potrawę.
Warzywa na parze gotuj przez kilka do kilkunastu minut, natomiast mięso może potrzebować nawet 45 minut.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Gotowanie na parze jest również polecane osobom odchudzającym się.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:24:38
Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 22:42:26
Dodaj komentarz