Jak zdrowo gotować żywność?

Dzięki umiejętnemu przyrządzaniu potraw możemy zachować więcej witamin i składników odżywczych, które są niezbędne człowiekowi. Warto również zmienić sposób przygotowywania posiłków, by dłużej cieszyć się zdrowiem.

  • garnek
  • woda
  • sitko
  • parowar
1

Zapomnij o smażeniu w głębokim tłuszczu! Jeżeli już musisz coś podsmażyć, wybierz zamiast oleju oliwę z oliwek - najlepiej z pierwszego tłoczenia (na zimno ma najwięcej wartości odżywczych i jest zdrowsza od tradycyjnego oleju.


2

Długie gotowanie w wodzie również wytrąca ze składników potrawy ich wartości odżywcze i witaminy. Jeżeli lubisz surowe warzywa, a chcesz, żeby były ciepłe - wrzuć je na kilka-kilkanaście sekund do wrzątku i wyjmij drewnianą łyżką.


3

Zamiast smażyć lub gotować w wodzie, zacznij gotować na parze! Nie stać Cię na zestaw do gotowania na parze? Nic nie szkodzi. Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 3-4 cm. Nad garnkiem zawieś sitko z wybranymi składnikami, np. warzywa, mięso. Podczas gotowania się wody będzie wydzielać się para, która ugotuje Twoją potrawę.


4

Warzywa na parze gotuj przez kilka do kilkunastu minut, natomiast mięso może potrzebować nawet 45 minut.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Gotowanie na parze jest również polecane osobom odchudzającym się.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 31.10.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:24:38

Bardzo zdrowe jest takie jedzenie, a dobrze doprawione również smakuje. Warzywa to źródło wielu witamin, które dbają o naszą urodę i zdrowie. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 22:42:26