Jak wyluzować kurczaka z kości?
Nie dla każdego wyluzowanie kurczaka z kości to coś prostego i łatwego. Ja podjęłam się temu wyzwaniu i obecnie ta czynność zajmuje mi około 15 minut.
- • Kurczak
- • Deska
- • Ostry nóż
Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i pozostawić do obcieknięcia z wody.
Luzowanie kurczaka rozpocząć od tylnej części kurczaka, tzn. od kuperka, oddzielając go od grzbietu.
Następnie dalej oddzielać delikatnie mięso od grzbietu nożem i stopniowo wywijać uważając, aby nie przerwać skóry.
Gdy dojdziemy do okolicy nóżek, to próbujemy oddzielać mięso z drugiej strony, tzn. od strony mostka - piersi. Mięso ze skórą podważamy palcami, jedynie gdy przeszkadza nam jakieś ścięgno, to podcinamy nożem.
Gdy dojdziemy do nóżek, to najlepiej je delikatnie wyłamać, a ścięgna podciąć nożem.
Po odcięciu nóżek dalej podcinamy i podważamy palcami kurczaka, raz z jednej, raz z drugiej strony, aż dojdziemy do skrzydełek. Ze skrzydełkami postępujemy podobnie jak z nóżkami, łamiemy i podcinamy nożem ścięgna. Ze skrzydełek nie wycinamy żadnej kości, pozostawiamy je w całości, ponieważ będzie nam się lepiej wiązało kurczaka po nafaszerowaniu. Po wycięciu skrzydełek pozostanie nam tylko podcięcie kostek (tzw. widełki) z przedniej części kurczaka od strony piersi.
Na koniec nożem i palcami wybieramy, odcinamy kość udową nóżki, nastomiast drugą kość nóżki tzw. piszczelową pozostawiamy. Tak samo postępujemy z drugą nóżką.
A teraz możemy się zabrać za doprawianie i nafaszerowanie kurczaka.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-04 10:09:27
Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 19:02:43
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:53:04
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:47:23
Dodaj komentarz