Jak wyluzować kurczaka z kości?

Nie dla każdego wyluzowanie kurczaka z kości to coś prostego i łatwego. Ja podjęłam się temu wyzwaniu i obecnie ta czynność zajmuje mi około 15 minut.

  • Kurczak
  • Deska
  • Ostry nóż
1

Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i pozostawić do obcieknięcia z wody.


2

Luzowanie kurczaka rozpocząć od tylnej części kurczaka, tzn. od kuperka, oddzielając go od grzbietu.


3

Następnie dalej oddzielać delikatnie mięso od grzbietu nożem i stopniowo wywijać uważając, aby nie przerwać skóry.


4

Gdy dojdziemy do okolicy nóżek, to próbujemy oddzielać mięso z drugiej strony, tzn. od strony mostka - piersi. Mięso ze skórą podważamy palcami, jedynie gdy przeszkadza nam jakieś ścięgno, to podcinamy nożem.


5

Gdy dojdziemy do nóżek, to najlepiej je delikatnie wyłamać, a ścięgna podciąć nożem.


6

Po odcięciu nóżek dalej podcinamy i podważamy palcami kurczaka, raz z jednej, raz z drugiej strony, aż dojdziemy do skrzydełek. Ze skrzydełkami postępujemy podobnie jak z nóżkami, łamiemy i podcinamy nożem ścięgna. Ze skrzydełek nie wycinamy żadnej kości, pozostawiamy je w całości, ponieważ będzie nam się lepiej wiązało kurczaka po nafaszerowaniu. Po wycięciu skrzydełek pozostanie nam tylko podcięcie kostek (tzw. widełki) z przedniej części kurczaka od strony piersi.


7
Wycinanie kości udowej kurczka Wycinanie kości udowej kurczka

Na koniec nożem i palcami wybieramy, odcinamy kość udową nóżki, nastomiast drugą kość nóżki tzw. piszczelową pozostawiamy. Tak samo postępujemy z drugą nóżką.


8
Wyluzowany z kości kurczak Wyluzowany z kości kurczak

A teraz możemy się zabrać za doprawianie i nafaszerowanie kurczaka.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.01.2013

Komentarze

Przyznam, że w kuchni jest jeszcze wiele tajemnic. Nie znałam takiego sposobu.
Wyższa szkoła jazdy, najlepiej poprosić o pomoc drugą osobę.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-04 10:09:27

hmm trudne, ale porada bardzo dobra:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 19:02:43

Nie jest to łatwe:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:53:04

ogromne dzięki za tę radę. Zawsze miałam i mam problem z tą czynnością. Często robię skrzydełka nadziewane. Wszystko wychodzi ok, ale jak mam się zabrać do wyjmowania kości, to mnie cos trafia. Rada bardzo się przyda. Dziękuję

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:47:23