Jak wykorzystać pomidorowy urodzaj?

Koniec sierpnia to czas pomidorów. Właśnie teraz są najbardziej dojrzałe, aromatyczne i najtańsze. Warto wykorzystać ich urodzaj. Pomidory są bardzo zdrowe; zawierają m.in. likopen - składnik o działaniu silnie antyrakotwórczym. Co ciekawe, likopen z surowych i przetworzonych pomidorów działa tak samo skutecznie. Wprawdzie przygotowanie domowych przetworów z pomidorów jest dość czaso- i pracochłonne, ale warto poświęcić jeden dzień, by potem zimą cieszyć się aromatem i witaminami późnego lata.

  • Dojrzałe pomidory, kwasek cytrynowy, słoiki, sokowirówka.
1

Sok pomidorowy: sparz pomidory wrzątkiem, usuń z nich skórkę i włóknistą "stopkę"; pokrój warzywa w połówki. Przepuść pomidory przez sokowirówkę. Do soku dodaj 2 szczypty kwasku cytrynowego (by na długo zachował swój piękny kolor). Sok wlej do słoików typu twist (z zakrętką), pasteryzuj jak kompoty: litrowe słoiki ok. 40 minut, mniejsze ok. 20 min. - licząc od chwili zagotowania. Kiedy jesienią przyjdzie Ci ochota na pomidorowe wspomnienie lata, napij się soku pomidorowego - przypraw go najpierw solą i pieprzem - tak jak lubisz. Sok ze słoików możesz również wykorzystać do przygotowania krwawej Mary. Wytłoki możesz wykorzystać do przyrządzenia potrawki, lecza, zupy - ale uwaga: mają dużo pestek!


2

Pomidory w sosie własnym: pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń "piętkę". Pokrój je w niezbyt drobne kawałki i wrzuć do rondla. Dodaj odrobinę kwasku cytrynowego. Duś warzywa przez kilka minut na małym ogniu, aż zmiękną. Gorące przełóż do słoiczków, pasteryzuj jak sok. Takie pomidory możesz z powodzeniem wykorzystać do każdej potrawki, zupy czy przygotowania sosu lub do zapiekanki.


3

opis porady


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pomidory do przetworów muszą być bardzo dojrzałe ale jędrne. Sztuki ze składami pleśni bezwzględnie odrzuć.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.08.2009

Komentarze

Pomidory nadają smak i stosowane są do wielu potraw. Porada bardzo smaczna i pożyteczna:).

Ostatnio zmieniony: 2011-02-20 10:05:31

Też tak kiedyś robiłam:)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 15:12:09