Jak wyczarować pyszną surówkę z resztek znalezionych w lodówce i spiżarni?
Jedna surowa marchewka, ćwiartka kapusty, pół pomidora, zaledwie dwa zapomniane na dnie słoika ogórki kiszone, okrajek z cytryny... Co z tym zrobić?... Ani to do zupy, ani do potrawki. Najprościej: połącz wszystkie składniki w harmonijną i pyszną całość w surówce. I bez skrupułów wzbogać skład o inne, plączące się pod ręką składniki (np. kukurydzę czy groszek z puszki, zielonego ogórka, jabłko, trochę pora, itp.). Surówkę przygotuje nawet nowicjusz; i to w ciągu kilku minut.
- • Niecała główka białej kapusty i do wyboru: 1 marchewka, zielona część pora, 1 pomidor, 1 jabłko, 1 ogórek kiszony lub zielony, niewielka kolorowa papryka; sól, pieprz mielony, cukier, olej lub oliwa z oliwek.
Warzywa wymagające obierania ze skórki (np. marchew, ogórek) obierz. Wszystkie składniki umyj (oprócz tych, które wyciągniesz z puszki, rzecz jasna).

Poszatkuj:
- kapustę w pasemka
- por lub cebulę w cieniutkie krążki
- pozostałe warzywa w drobną kostkę (np.paprykę, ogórki kiszone) albo w ósemki (np. pomidory)
Jeśli dodajesz jabłko - zetrzyj je na tarce i skrop sokiem z cytryny.
Przełóż wszystkie warzywa do dość dużej salaterki.
Przygotuj sos: 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dokładnie wymieszaj w miseczce ze szczyptą soli, odrobiną cukru, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z okrawka cytryny. Sos ma mieć harmonijny, lekko kwaskowo-pieprzny smak - taki, by nie dominował ani smak słony, ani słodki. Jest dobrze wymieszany dopiero wtedy, gdy rozpuszczą się kryształki soli i cukru.
Polej sosem warzywa i dokładnie wymieszaj surówkę.
Podaj na stół i patrz, jak surówka znika z salaterki :-).
Uwagi i spostrzeżenia
- •Surówkę przygotuj najlepiej na pól godziny przed podaniem - by warzywa puściły sok. Możesz przygotowac jej więcej - jeśli zostanie, na drugi dzień będzie jeszcze smaczniejsza. Przechowuj surówkę w lodówce; salaterkę przykryj szklanym talerzem.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Dodaj komentarz