Jak wybrać odpowiedni grill ?
Kiedy tylko zrobi się ciepło rozpoczynamy spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu przy grillu.Kupując grill warto zastanowić się jaki jest nam potrzebny i na jaki powinniśmy się zdecydować.
Grill murowany - na taki grill możemy sobie pozwolić mając ogród lub choćby działkę. Jego budowa pochłania zarówno sporo pracy jak również nakładów finansowych, dlatego warto dokładnie przemyśleć gdzie postawić taki grill. Jeśli grillujemy często i w szerokim gronie to taki grill jest w sam raz dla nas.
Grill gazowy jest prostszy w obsłudze. Jeśli taki grill jest zasilany gazem z butli wówczas możemy przesuwać go z miejsca na miejsce. Jeśli zaś zasilany jest gazem ziemnym przenoszenie grilla jest już troszkę ograniczone.Grille gazowe mają te zalet że rozpalają się bez trudu, nagrzewają się bardzo szybko i łatwo kontrolować przy nich temperaturę, co ułatwia przyrządzanie potraw. Należy jednak uważać podczas mycia by nie zalać wodą otworów doprowadzających gaz.
Grill elektryczny - jest bardzo prosty w użytkowaniu, szybko się nagrzewa, piecze równomiernie. Soki i tłuszcze skapują z potrawy do zbiorniczka, który łatwo się czyści. Wadą takiego grilla jest fakt, że musimy go podłączyć do prądu, więc nie wszędzie możemy go postawić. Jeśli często grillujemy w licznym gronie musimy również liczyć się z większym rachunkiem za prąd.
Grill węglowy przenośny - zazwyczaj ma prostą i lekką konstrukcję, dzięki czemu możemy go zabierać na pikniki i wycieczki.Jego cena jest zazwyczaj niższa od w/w. Grill ten wymaga odrobiny wprawy w rozpalaniu węgla, kontrolowaniu temperatury. Zaletą tego grilla jest specyficzny aromat grillowanych potraw - dym wytworzony przez soki i tłuszcz ociekający na węgiel nadaje potrawom aromat wędzonki.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:28:19
Nic nie zastąpi w grill-owanych potrawach specyficznego posmaku dymu z węgla drzewnego :)
Ostatnio zmieniony: 2012-04-11 18:15:35
Dodaj komentarz