Jak usmażyć szczupaka w dzwonkach?
Szczupaka najlepiej jest smażyć w cienko pokrojonych dzwonkach na oleju. Pod koniec smażenia dodając kilka łyżek dobrej kwaśnej śmietany.
1
Wypatroszonego szczupaka nacieramy gruboziarnistą solą, w celu zlikwidowania specyficznego zapachu (szczupaka czuć mułem).
2
Dzwonka szczupaka dekorujemy warzywami i natką pietruszki. Zdj. mojego autorstwa.
Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
3
Następnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.
4
Kroimy w cienkie dzwonka, nacieramy estragonem, cząbrem, majerankiem oraz solą czosnkową. Lekko pieprzymy.
5
Następnie obtaczamy lekko w mące.
6
Smażymy na oleju około 20 minut. Po tym czasie podlewamy śmietaną i smażymy jeszcze tylko chwilę.
7
Wykładamy na półmisek, przystrajamy zieloną natką pietruszki, warzywami.
Smacznego!
Dodaj komentarz