Jak usmażyć szczupaka w dzwonkach?

Szczupaka najlepiej jest smażyć w cienko pokrojonych dzwonkach na oleju. Pod koniec smażenia dodając kilka łyżek dobrej kwaśnej śmietany.

1

Wypatroszonego szczupaka nacieramy gruboziarnistą solą, w celu zlikwidowania specyficznego zapachu (szczupaka czuć mułem).


2
Dzwonka szczupaka dekorujemy warzywami i natką pietruszki. Zdj. mojego autorstwa. Dzwonka szczupaka dekorujemy warzywami i natką pietruszki. Zdj. mojego autorstwa.

Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.


3

Następnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.


4

Kroimy w cienkie dzwonka, nacieramy estragonem, cząbrem, majerankiem oraz solą czosnkową. Lekko pieprzymy.


5

Następnie obtaczamy lekko w mące.


6

Smażymy na oleju około 20 minut. Po tym czasie podlewamy śmietaną i smażymy jeszcze tylko chwilę.


7

Wykładamy na półmisek, przystrajamy zieloną natką pietruszki, warzywami.
Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.10.2012

Komentarze