Jak urozmaicić potrawy z kurczaka?

Proste sposoby by potrawa z piersi kurczaka była inna niż zawsze..... Wystarczy stosować różne panierki:)

  • Pierś z kurczaka, jajko,garść sezamu,płatki migdałów,płatki kukurydziane,mąka,bułka tarta,sól,pieprz,papryka,tymianek,kasztany jadalne(ok 20dkg)
1

Kroimy pierś z kurczaka na plastry o grubości mniej więcej 1 cm.Plastry solimy i pieprzymy.
Rozbijamy jajko w głębokim talerzu na zupę i trzepiemy.Do jajka dodaję również przyprawy(wedle uznania i usposobienia).
Do miseczki wsypujemy sezam lub płatki migdałów tudzież panierkę w składzie- mąka+bułka tarta+ pokruszone płatki kukurydziane(w proporcji 1-3-1).


2

Gotowe plastry(talarki) z piersi kurczaka obtaczamy w jajku a następnie w panierce.
Następnie smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni( tłuszcz na patelni to -olej roślinny lub masło).


3

Jeśli pierś z kurczaka panierowana była sezamem to wtedy polecam do smażonego kurczaka dodać kasztany i razem wymieszać.
Kasztany wcześniej nacinamy(krzyżyk) i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 15min(niestety czas pieczenia jest też zależny od piekarnika.ja piekę właśnie ok 15-20 min).Po wyciągnięciu i wystudzeniu kasztanów obieramy je i kroimy w kostkę.
Tak przygotowane kasztany dodajemy do kurczaka w sezamie i mieszamy.


4

Gotowe:)
Najlepiej podawać z ryżem,soczewicą i ogórkiem konserwowym,ogórkiem w curry:)

Pozostaje mi życzyć smacznego:)


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Nienacięte kasztany potrafią wybuchać w piekarniku.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.03.2010

Komentarze

W sezamie- coś pysznego !

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:59:05

>@Pattylein:
>To z kasztanami naprawdę ciekawe!
>
Rzeczywiście bardzo nietypowe. Chyba sam skuszą się na tą potrawę.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:36:48

To z kasztanami naprawdę ciekawe!

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:13:38

Apetycznie wygląda i uwielbiam kurczaka. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:16:17

Pyszne,wypróbowałam:)

Ostatnio zmieniony: 2010-07-20 15:58:30

Fajne!