Jak upiec szybką babkę?

To prosty, szybki i niedrogi pomysł na ciasto awaryjnie, gdy goście zapowiedzieli nam się godzinę przed przybyciem, a my nie mamy co podać, Gorąco polecam wypróbowanie przepisu - babka zawsze i każdemu się udaje.

  • Składniki ciasta:
  • - 20 dag cukru
  • - 20 dag margaryny
  • - 20 dag mąki - po 10 krupczatki i 10 zwykłej
  • - 4 jajka
  • - 1 mały cukier waniliowy
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - kakao
1
foto: ShaVi foto: ShaVi

Żółtka wybijamy osobno, białka osobno.


2
foto: ShaVi foto: ShaVi

Margarynę ucieramy z cukrami na wysokich obrotach tak długo, żeby kryształki cukru były jak najmniej wyczuwalne. Następnie dodajemy po kolei żółtka (po jednym) i mąki - przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia.


3
foto: ShaVi foto: ShaVi

Białka z jajek ubijamy ze szczyptą soli. Ubite dodajemy powoli i mieszamy z masą łyżką. Warto wiedzieć, że białka należy mieszać z masą w jedną stronę, wtedy nie stracą na puszystości.


4
foto: ShaVi foto: ShaVi

Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą formę ćwibakówkę zostawiając sobie około 3-4 łyżki ciasta. Te zostawione mieszamy z kakao i wykładamy na środek ciasta w postaci paska. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie 10 minut w 170 stopniach. Babkę można wkładać do chłodnego piekarnika. Jeśli ciasto odchodzi od blaszki, jest upieczone.


5

Uwagi i spostrzeżenia

    • Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


    • Do ciemnej części ciasta oprócz kakao dosypałam też cappuccino orzechowe.


    • Cukier waniliowy warto zastąpić cukrem z wanilią - wtedy aromat jest niesamowity.



Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.06.2013

Komentarze

ciekawy przepis
Babka wyśmienita. Ja jeszcze daję polewę czekoladową, bo dla mnie czekolady jest zawsze za mało!
Pewnie, i zawsze się udaje :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 11:19:47

fajny, szybki przepis ...:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-08 19:06:17