Jak upiec szybką babkę?
To prosty, szybki i niedrogi pomysł na ciasto awaryjnie, gdy goście zapowiedzieli nam się godzinę przed przybyciem, a my nie mamy co podać, Gorąco polecam wypróbowanie przepisu - babka zawsze i każdemu się udaje.
- • Składniki ciasta:
- • - 20 dag cukru
- • - 20 dag margaryny
- • - 20 dag mąki - po 10 krupczatki i 10 zwykłej
- • - 4 jajka
- • - 1 mały cukier waniliowy
- • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • - kakao

Żółtka wybijamy osobno, białka osobno.

Margarynę ucieramy z cukrami na wysokich obrotach tak długo, żeby kryształki cukru były jak najmniej wyczuwalne. Następnie dodajemy po kolei żółtka (po jednym) i mąki - przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Białka z jajek ubijamy ze szczyptą soli. Ubite dodajemy powoli i mieszamy z masą łyżką. Warto wiedzieć, że białka należy mieszać z masą w jedną stronę, wtedy nie stracą na puszystości.

Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą formę ćwibakówkę zostawiając sobie około 3-4 łyżki ciasta. Te zostawione mieszamy z kakao i wykładamy na środek ciasta w postaci paska. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie 10 minut w 170 stopniach. Babkę można wkładać do chłodnego piekarnika. Jeśli ciasto odchodzi od blaszki, jest upieczone.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
- •
- •Do ciemnej części ciasta oprócz kakao dosypałam też cappuccino orzechowe.
- •
- •Cukier waniliowy warto zastąpić cukrem z wanilią - wtedy aromat jest niesamowity.
• Przeczytaj teraz:
Galeria






Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 11:19:47
Ostatnio zmieniony: 2013-06-08 19:06:17
Dodaj komentarz