Jak upiec szarlotkę z budyniem?
Przepis na pyszną szarlotkę z budyniem. Poniżej znajdziecie także listę składników potrzebnych do przygotowania ciasta.
- • 500g mąki
- • 1 kostka margaryny
- • 1 szklanka cukru do ciasta i 4 łyżki do budyniu
- • 2 jaja
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • szczypta soli
- • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- • 3 szklanki mleka
- • od 1 do 1,5 kg jabłek
Przygotuj ciasto. Najpierw ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Posiekaj margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj masę z jajek i zagnieć porządnie. Uformowane w kulę ciasto podziel na 2 części.
Rozwałkuj jedną połowę ciasta i wyłóż na formę. Drugą część schowaj do lodówki. Ponakłuwaj widelcem rozwałkowane ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C na około 10-15 minut by przypiec spód.
W tym czasie obierz jabłka i pokrój na kawałki oraz przygotuj budyń.
Wyjmij z piekarnika ciasto i ułóż na nim jabłka, a na to wylej ciepły (może być gorący) budyń. Na wierzch ułóż rozwałkowaną drugą część ciasta.
Włóż do piekarnika na około 45 minut do 1 godziny (zależy od piekarnika).
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-10 00:12:53
Ostatnio zmieniony: 2013-02-09 16:30:19
Ostatnio zmieniony: 2013-02-08 11:21:57
Dodaj komentarz