Jak upiec smaczny strucel - kilka przepisów?

Tradycyjny strucel to zawijane ciasto drożdżowe z makowym farszem. Nowoczesny strucel wcale nie musi być z ciasta drożdżowego a nadziewany może być nie tylko makiem ale i owocami, bakaliami, serem. Oto kilka smacznych strucli:

  • Lista potrzebnych produktów przy każdym przepisie
1

Strucel drożdżowy z makiem pod kruszonką
jajka - 5 szt
mąka - 50 dag
cukier - 0,75 szklanki
sól - 1 szczypta
drożdże - 10 dag
mak - 2 szklanki
mleko - 2 szklanki
mleko - 1 szklanka
masło - 12,5 dag
miód płynny- 1 łyżka
rodzynki - 10 dag
łuskane orzechy - 10 dag
olejek migdałowy
kruszonka:
masło- 12,5 dag
cukier - 0,5 szklanki
mąka - 2 szklanki
Mak sparzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy. Studzimy, osączamy i dwukrotnie mielimy. Dodajemy dwa żółtka, posiekane orzechy, namoczone i odsączone rodzynki, miód, aromat, pianę ubitą z dwóch białek i wszystko razem mieszamy. Mleko /1 szklanka/ podgrzewamy i do ciepłego dodajemy drożdże i łyżkę cukru i wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło ucieramy z pozostałym cukrem i solą. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pozostałe jajka, miód i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie łączymy, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, na każdym placku rozkładamy po połowie masy makowej i zwijamy. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, posypujemy strucle i odstawiamy na 20-30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


2

Strucel jabłkowy z orzechami
maka - 25 dag
jajko - 1 szt
cukier - 2 łyżeczki
masło - 10 dag /stopić/
masło - 2,5 dag
sól - 1 szczypta
jabłka - 1 kg
rodzynki - 10 dag
łuskane orzechy - 5 dag
cynamon - 1 łyżeczka
bułka tarta - 5 łyżek
woda - 90 ml
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2,5 dag masła, jajko, wodę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i przez godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy w małą kostkę. Mieszamy z bułką tartą, posiekanymi orzechami, namoczonymi i odsączonymi rodzynkami cukrem, cynamonem i 5 dag stopionego masła. Rozwałkowane ciasto smarujemy pozostałym /5 dag/ stopionym masłem, rozkładamy farsz, zwijamy roladę i przekładamy na blaszkę wyłożona pergaminem. Pieczemy przez ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.


3

Strucel czekoladowy z morelami i orzechami
mąka - 0,5 kg
cukier - 0,5 szklanki
mleko - 0,75 szklanki
cukier waniliowy - 1 op
masło - 12,5 dag
drożdże - 4 dag
jajko - 1 szt
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 1 łyżka
gorzka czekolada - 2 tabliczki
suszone morele - 20 dag
łuskane orzechy włoskie - 5 dag
Mleko podgrzewamy lekko z dodatkiem jednej łyżki cukru i do letniego dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostały cukier, cukier waniliowy, stopione masło,sól, mąkę, jajko i śmietanę razem łączymy, dodajemy do wyrośniętego zaczynu i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm., posypujemy posiekaną czekoladą, sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi orzechami oraz namoczonymi, osączonymi i pokrojonymi morelami.Całość zwijamy w rulon, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


4

Strucel jabłkowy z miodem
mąka - 0,5 kg
margaryna - 15 dag
jajka - 3 szt
kwaśna śmietana - 0,5 szklanki
drożdże - 5 dag
półpłynny sztuczny miód - 20 dag
cukier waniliowy - 1 op
jabłka - 80 dag
cukier - 10 dag
mielony cynamon - 1 szczypta
Mąkę przesiewamy i siekamy ze schłodzoną margaryną. Drożdże rozcieramy na papkę z miodem i razem z jajkami, kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym dodajemy do mąki i masła. Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce odrzucając gniazda nasienne, przekładamy do garnka i przesmażamy ok. 10 min z dodatkiem cukru /10 dag/ i cynamonu. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, na każdej rozkładamy połowę masy jabłkowej i zwijamy. Tak przygotowane strucle przekładamy do wyłożonych pergaminem wąskich foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. pieczemy ok. 50 min.


5

Strucel z suszonymi owocami
mąka - 25 dag
cukier - 2 łyżki
mleko - 1,25 szklanki
drożdże - 1,5 dag
sól - 1 szczypta
jajko - 1 szt
żółtko - 1 szt
masło - 4 łyżki
śmietana - 1 łyżka
jajko /do posmarowania/ - 1 szt
farsz:
suszone morele - 20 dag
suszona żurawina - 5 dag
suszone jabłka - 5 dag
kompot jabłkowy - 0,75 szklanki
cukier - 2 łyżki
Przygotowujemy ciasto: cukier rozpuszczamy w 4 łyżkach letniej wody, dodajemy 1,5 łyżki mąki, szklankę mleka i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtko i jajko mieszamy z pozostałym mlekiem. Do ogrzanej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i jajka z mlekiem. Dodajemy stopione letnie masło, śmietanę i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy do czasu aż w cieście pojawią się bąbelki. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do dwukrotnego wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: owoce kroimy, zagotowujemy z kompotem i cukrem i gotujemy 5 min bez przykrycia, odstawiamy by wchłonęły płyn /15-20 min/ i miksujemy.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, rozkładamy na nim masę morelową, zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 30 min a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 45 min.


6

Strucel z kaszą manną
ciasto:
margaryna - 12,5 dag
jajko - 1 szt
cukier - 2 łyżki
mąka - 1,5 szklanki
kasza manny - 1 łyżka
mleko - 0,5 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
nadzienie:
biały ser - 50 dag
śmietana 30% - 2 łyżki
jajka - 2 szt
kasza manny - 1 łyżka
cukier - 0,75 szklanki
cukier waniliowy - 1 op
skórka starta z 1 cytryny
rodzynki - 10 dag
masło - 12,5 dag
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blaszkę /boki blaszki lekko wyklejamy ciastem/. Przygotowujemy farsz: ser ucieramy z masłem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową, pianę z białek, namoczone i odsączone rodzynki oraz kaszę. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasto w formie, rozwałkowujemy pozostałe ciasto, przykrywamy nim farsz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60 min.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.12.2012

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:28:07

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:48:25