Jak upiec smaczny piernik?

Piernik to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym bożonarodzeniowym stole. Ciasto to charakteryzuje się pięknym zapachem przypraw korzennych ale dodając do niego inne równie aromatyczne dodatki sprawimy, że piernik przestanie kojarzyć się tylko ze Świętami i zagości na naszych stołach częściej niż raz w roku.

  • Lista potrzebnych produktów załączona przy przepisach.
1

Piernik karmelowy
żółtka - 5 szt
białka - 3 szt
cukier - 1 szklanka
masło - 1 kostka
mąka - 2 szklanki
soda - 1 łyżeczka
przyprawa korzenna do piernika - 1 op
ciepła woda - 0,5 szklanki
cukier na karmel - 0,5 szklanki
Cukier na karmel wsypujemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż się skarmelizuje. Kiedy karmel będzie ciemnozłoty łączymy go z ciepłą wodą. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Gdy masa będzie jednolita powoli dodajemy karmel i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C.


2

Piernik bananowy
mąka - 30 dag
soda - 1 łyżeczka
imbir - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 4 łyżeczki
cukier - 5 dag
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
kakao - 2 łyżki
olej - 4 łyżki
płynny miód - 4 łyżki
jajka - 3 szt
sok pomarańczowy - 4 łyżki
banany /dojrzałe ale nie czarne/ - 3 szt
tłuszcz i bułka tarta do formy
W naczyniu mieszamy mąkę, sodę, imbir, przyprawę do piernika cukier, cukier waniliowy i kakao. Do wymieszanych składników dodajemy olej, miód, rozmącone jajka i sok pomarańczowy i ponownie dokładnie mieszamy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy /20x28/. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


3

Piernik kawowo-migdałowy
mąka - 28 dag
cukier - 10 dag
soda oczyszczona - 2 łyżki
kawa /dość mocny napar z ekspresu/ - 50 ml
masło - 12,5 dag
dowolne powidła - 25 dag
miód - 15 dag
jajka - 3 szt
przyprawa do piernika - 2 łyżki
mielone migdały - 0,5 szklanki
płatki migdałowe - do dekoracji
Polewa:
masło - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
śmietana - 2 łyżki
Masło /12,5 dag/ ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita dodajemy porcjami miód, przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika oraz wlewamy napar kawy. Dodajemy również mielone migdały.Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie ale dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do formy i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto przekrawamy na trzy placki i przekładamy powidłami. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy, dodajemy kakao, cukier /2 łyżki/ i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę, ponownie mieszamy i polewamy ciasto.Na koniec dekorujemy płatkami migdałowymi.


4

Piernik dojrzewający
masło - 25 dag
mąka - 1 kg
jajka - 3 szt
miód - 0,5 kg
cukier - 2 szklanki
mleko - 0,5 szklanki
soda - 2 łyżeczki z czubkiem
sól - 1 szczypta
przyprawa do pierników - 2 op
Miód z masłem i cukrem podgrzewamy i mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika, sól i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie przekładamy do naczynia z kamionki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60 min. Piernik najlepiej smakuje po kilku dniach po upieczeniu - zmięknie.


5

Piernik herbaciany przekładany
mąka - 3 szklanki
sztuczny miód ciekły - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
olej - 1 szklanka
napar mocnej herbaty - 1 szklanka
jajka - 4 szt
soda - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 op
masa:
kasza manna błyskawiczna - 6 łyżek
mleko - 2 szklanki
cukier - 0,75 szklanki
masło -20 dag
sok z cytryny - 3 łyżki
polewa czekoladowa
Przygotowujemy ciasto: do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawę do piernika, cukier, wlewamy miód, olej i napar herbaciany i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, które przekładamy na trzy natłuszczone blaszki i pieczemy trzy placki w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: szklankę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do pozostałego mleka dodajemy kaszę manną, mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Całość ponownie zagotowujemy, ciągle mieszając i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce miksujemy masło, dodajemy porcjami ostudzoną kaszę manną i na koniec dodajemy sok z cytryny. Placki piernikowe przekładamy masą i na wierzchu polewamy masą czekoladową.


6

Piernik śmietanowy
śmietana - 1 szklanka
jajka - 4 szt
cukier - 45 dag
cukier - 2 łyżki
woda - 0,25 szklanki
mąka - 45 dag
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 1 op
marmolada śliwkowa - do przełożenia
polewa czekoladowa - 1 op.
wiórki kokosowe - do dekoracji
Cukier /2 łyżki/ wsypujemy na małą suchą patelnię i mieszając podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż się skarmelizuje. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Jajka, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika i pozostały cukier ucieramy na jednolite ciasto. Dodajemy przesiana mąkę i skarmelizowany cukier i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wystudzeniu piernik przekrawamy i przekładamy marmoladą.Dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.12.2012

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:31:03

Polecam ......wypróbować każdy. Dzięki za komentarz.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:31:16

zastanawiam sie który przepis wybrać...:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 17:11:40

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 13:32:26