Jak upiec smaczne mazurki wielkanocne?

Czy można sobie wyobrazić Wielkanoc bez mazurka ? Chyba jednak czegoś by brakowało na świątecznym stole.Tradycja jest tradycją i mazurek musi być. Gama smaków i dodatków z jakimi możemy przygotować mazurki jest bardzo szeroka, więc każdy znajdzie swój ulubiony smak. Oto kilka przepisów:

  • Potrzebne składniki w załączeniu do przepisów.
1

Mazurek czekoladowy
mąka - 30 dag
margaryna - 30 dag
cukier puder - 35 dag
żółtka ugotowane na twardo - 3 szt
surowe żółtka - 3 szt
gorzka czekolada - 1 szt
mleczna czekolada - 1 szt
kakao - 3 łyżeczki z czubkiem
śmietana kremówka - 200 ml
sól - 1 szczypta
orzechy, skórki cytrusowe kandyzowane
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej 20 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, ugotowane, rozgniecione żółtka i sól.Wszystkie składniki dokładnie i szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 8-12 godz. /najlepiej na noc. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. pieczemy ok. 15-20 min. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy przesiane kakao, śmietanę, resztę margaryny i cukru pudru oraz surowe żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę, wylewamy na upieczone ciasto i dekorujemy skórką cytrusową lub/i orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia. Do ciasta możemy także dodać olejek zapachowy cytrynowy lub migdałowy.


2

Mazurek z masą krówkowo-orzechową
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
margaryna - 25 dag
żółtka - 6 szt
sól - 1 szczypta
masa:
masa krówkowa - 1 puszka
masło - 20 dag
orzechy - 1 szklanka
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Dodajemy sól, żółtka i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 40 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy w plastry którymi wylepiamy dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem lub wykałaczką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Masę krówkową ucieramy z masłem. Połowę orzechów drobniutko siekamy /możemy je też zmielić w młynku lub blenderem/ i dodajemy do masy. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy na nie przygotowaną masę i dekorujemy pozostałymi orzechami.


3

Mazurek makowy
masa kajmakowa - 1 puszka
mleko - 0,25 szklanki
mak - 20 dag
jajka - 3 szt
cukier - 10 dag
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
bułka tarta - 1 łyżka
polewa czekoladowa
Mak sparzamy, osączamy i mielimy dwukrotnie. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wraz z sodą do masy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30-35 min. Wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy gotową polewą czekoladową. Możemy ozdobić orzechami, skórkami cytrusowymi kandyzowanymi lub rodzynkami. Masę kajmakową możemy przygotować z mleka skondensowanego słodzonego wkładając puszkę do garnka z wodą i gotując na małym ogniu przez ok. 3 godz.


4

Mazurek z dżemem
mąka - 2 szklanki
margaryna - 25 dag
cukier - 1 szklanka
żółtka - 2 szt
białka - 4 szt
kakao - 3 łyżeczki z czubkiem
dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy niskosłodzony - 1 słoik
nalewka wiśniowa lub sok wiśniowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i siekamy. Dodajemy żółtka, sól i 0,5 szklanki cukru. Szybko zagniatamy i dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część ciasta zawijamy oddzielnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 min. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią natłuszczoną blaszkę. Dżem mieszamy z nalewką lub sokiem wiśniowym i rozsmarowujemy na cieście. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dżem. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i przekładamy na ciasto. Ostatnią część kakaową ścieramy na pianę z białek. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Dekorujemy według uznania.


5

Mazurek drożdżowy
mąka - 50 dag
cukier - 15 dag
margaryna - 20 dag
drożdże - 5 dag
mleko - 0,75 szklanki
jajka - 3 szt
polewa
rodzynki, migdały , orzechy, owocowa skórka kandyzowana - 1,5 szklanki
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na ok. 20-30 min. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę i wlewamy drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin. Po tym czasie do ciasta dodajemy bakalie. Blaszkę natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. Po upieczeniu ciasto nakłuwamy widelcem i polewamy gotową polewą. Możemy udekorować kawałkami orzechów.


6

Mazurek waflowo-kokosowy
mleko - 250 ml
cukier - 1 szklanka
margaryna - 25 dag
pokruszone herbatniki - 2 szklanki
wiórki kokosowe - 10 dag
wafle - 1 op
polewa czekoladowa
Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy margarynę. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż masa zacznie lekko brązowieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy drobno pokrojone herbatniki i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Wafle przekładamy przygotowaną masą. Na wierzchu polewamy polewą przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Każdy z mazurków możemy udekorować według własnych upodobań np. kolorowymi lukrami i bakaliami.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.02.2013

Komentarze

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:14:46