Jak upiec smaczną babkę - kilka przepisów?

Na tradycyjnym wielkanocnym stole babka jest zawsze obowiązkowa. Lukrowana, pudrowana, w polewie, podłużna lub okrągła - to wszystko nie istotne, najważniejsze by baba była piękna, wyrośnięta i /najważniejsze/ smaczna. Ale babkę pieczemy nie tylko na święta lecz także na co dzień. Jest prosta i szybka w przygotowaniu a smaki i dodatki z jakimi możemy ją przygotować są jak studnia bez dna. Oto kilka propozycji na smaczne babki - nie tylko wielkanocne.

  • Lista składników w załączeniu do przepisów.
1

Szybka babka miksowana
jajka - 5 szt
cukier - 1 szklanka
mąka tortowa - 2 szklanki
margaryna - 25 dag
proszek do pieczenia - łyżka z czubkiem
rodzynki - 0,5 szklanki
Margarynę przekładamy do rondelka /opakowanie -papier zostawiamy/, roztapiamy na małym ogniu a następnie odstawiamy do wystudzenia. Rodzynki zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 20 min. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na największych obrotach ok. 7 min. Następnie zmniejszamy obroty i miksujemy kolejne 5 min. dodając porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec /ciągle miksując/ wlewamy powoli margarynę. Całość miksujemy jeszcze ok. 4-6 min. Rodzynki odsączamy i dodajemy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Papierem po margarynie natłuszczamy formę do babki, przekładamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60 min.


2

Babka cytrynowa
masło - 25 dag
jajka - 4 szt
cukier - 1 szklanka
mąka tortowa - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
skórka strata z cytryny - 1 łyżka
tłuszcz, bułka tarta - do formy
Margarynę przekładamy do rondla i stapiamy. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy lub miksujemy na gładki, jasny krem. Dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przestygniętą margarynę, sok i skórkę cytrynową i ponownie mieszamy. Formę do babki natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 min.


3

Babka makowa
mąka pszenna - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżka
masło - 25 dag
cukier - 1 szklanka
jajka - 4 szt
mleko - 0,3 szklanki
mak - 1 szklanka
tłuszcz, tarta bułka - do formy
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasny krem a następnie porcjami dodajemy obie mąki z proszkiem oraz jajka. Na koniec wlewamy mleko i wsypujemy suchy mak. Wszystko dokładnie mieszamy.Natłuszczamy formę, oprószamy bułką tartą i przekłądamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 45 min.


4

Babka piernikowa
margaryna - 12,5 dag
cukier puder - 20 dag
jajka - 3 szt
mąka pszenna - 20 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 1 łyżka z czubkiem
mleko - 0,5 szklanki
tłuszcz, bułka tarta - do formy
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i powstałą mieszanką na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy ok. 50 min.


5

Babka rumowa z majonezem
mąka tortowa - 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki
cukier - 1 szklanka
jajka - 4 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżka
sok z cytryny - 3 łyżki
rum - 5 łyżek
majonez - 6 łyżek
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy rum i sok z cytryny. Następnie masę ucieramy dodając porcjami mąkę ziemniaczaną oraz tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gdy masa będzie już gładka i puszysta dodajemy majonez i ponownie dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 60 min.


6

Babka borówkowo-pomarańczowa
borówki - 15 dag
cukier - 15 dag + 3 łyżki
masło - 25 dag
skórka starta z pomarańczy - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 3 łyżki
jajka - 5 szt
mąka pszenna - 45 dag
mąka ziemniaczana - 5 dag
proszek do pieczenia - 1,5 dag
mleko - 0,5 szklanki
mielone migdały - 5 dag
sól - 1 szczypta
mąka i tłuszcz - do formy
Borówki /mogą być świeże lub mrożone/ miksujemy z 3 łyżkami cukru. Masło miksujemy z pozostałym cukrem, skórką pomarańczową i solą. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem i sokiem pomarańczowym dodajemy porcjami do ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy zmielone migdały a do drugiej borówki. Formę do okrągłej babki natłuszczamy i oprószamy mąką i przekładamy do niej warstwami jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem by zrobić "marmurek". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 60 min.


7

Babka z adwokatem
mąka tortowa - 2 szklanki z czubkiem
cukier puder - 2 szklanki
margaryna - 25 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżka
olej - 14 łyżek
adwokat - 12 łyżek
jajka - 6 szt
cukier waniliowy - 2 łyżki
woda - 2 łyżki
posiekane migdały - 2 łyżki
Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, wlewamy wodę oraz adwokat i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu przez 10 min. a następnie studzimy.Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Do przestygniętej masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy 0,5 szklanki do dekoracji a do pozostałej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekłądamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok.45 min. Po upieczeniu babkę studzimy, dekorujemy odłożoną masą i posypujemy posiekanymi migdałami.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.02.2013

Komentarze

ciekawe porady

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:15:09