Jak upiec pyszny pasztet wielkanocny?

Mój własny przepis na pyszny pasztet. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę warto go przyrządzić nie tylko na święta.

1

Składniki:
0,70 dag łopatki
0,70 dag boczku surowego
0,30 dag wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
2 garście suszonych grzybów
1/2 kg pieczarek
pęczek zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
2 kajzerki
2 jajka
majeranek
lubczyk
szczypta tymianku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
sól
sos sojowy
tłuszcz i bułka tarta do wysypania foremki


2

Łopatkę i boczek zalać wodą, dodać warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę, suszone grzyby, oraz przyprawy: majeranek, lubczyk, szczypta tymianku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, pieprz ziołowy, odrobinę gałki muszkatołowej, sól. Gotować na wolnym ogniu godzinę.


3

Odlać odrobinę powstałego bulionu i w osobnym garnku gotować wątróbkę około 15 minut. Pieczarki podsmażyć na patelni. Mięso i warzywa odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki, dodać świeżo przeciśnięty czosnek, pieczarki, natkę pietruszki, sos sojowy i posypać w/w przyprawami (bez tymianku, liści laurowych i ziaren). Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


4

Następnie całość zmielić dwa razy, a na koniec zmielić wymoczone w bulionie i odciśnięte kajzerki.
Do powstałej masy dodać jajka i jeśli trzeba jeszcze raz doprawić.
Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy, a górę posypać dość obficie majerankiem. Piec w temperaturze 180 stopni 45 minut.

SMACZNEGO!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.04.2011

Komentarze

Ciekawa potrawa:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 09:36:28

super przepis, ciekawe czy i mnie się uda

Ostatnio zmieniony: 2013-01-20 14:53:49

ciekawy przepis :oP

Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 21:04:40

Nigdy sama nie piekłam.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:12:04

Zgadzam się. Samemu, jak zrobi się, to wiemy, co jemy i całkiem dobre wychodzi:)

Ostatnio zmieniony: 2011-04-22 20:15:18

nie ma to jak swoj pasztet - wiadomo chociaz co jest w srodku

Ostatnio zmieniony: 2011-04-22 09:23:57