Jak upiec pyszny pasztet wielkanocny?
Mój własny przepis na pyszny pasztet. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę warto go przyrządzić nie tylko na święta.

Składniki:
0,70 dag łopatki
0,70 dag boczku surowego
0,30 dag wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
2 garście suszonych grzybów
1/2 kg pieczarek
pęczek zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
2 kajzerki
2 jajka
majeranek
lubczyk
szczypta tymianku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
sól
sos sojowy
tłuszcz i bułka tarta do wysypania foremki
Łopatkę i boczek zalać wodą, dodać warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę, suszone grzyby, oraz przyprawy: majeranek, lubczyk, szczypta tymianku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, pieprz ziołowy, odrobinę gałki muszkatołowej, sól. Gotować na wolnym ogniu godzinę.
Odlać odrobinę powstałego bulionu i w osobnym garnku gotować wątróbkę około 15 minut. Pieczarki podsmażyć na patelni. Mięso i warzywa odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki, dodać świeżo przeciśnięty czosnek, pieczarki, natkę pietruszki, sos sojowy i posypać w/w przyprawami (bez tymianku, liści laurowych i ziaren). Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Następnie całość zmielić dwa razy, a na koniec zmielić wymoczone w bulionie i odciśnięte kajzerki.
Do powstałej masy dodać jajka i jeśli trzeba jeszcze raz doprawić.
Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy, a górę posypać dość obficie majerankiem. Piec w temperaturze 180 stopni 45 minut.
SMACZNEGO!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 09:36:28
Ostatnio zmieniony: 2013-01-20 14:53:49
Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 21:04:40
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:12:04
Ostatnio zmieniony: 2011-04-22 20:15:18
Ostatnio zmieniony: 2011-04-22 09:23:57
Dodaj komentarz